Wie is verantwoordelijk voor het herstellen van een verzakte tuin?

"Ik heb een heerlijke tuin bij mijn huurhuis, maar nu is er een flinke verzakking ontstaan. Dit maakt het lastig om veilig de woning in en uit te gaan. Ik vraag me af, wie is hier verantwoordelijk voor?"


Als huurder is het belangrijk te weten wie verantwoordelijk is voor bepaalde onderhoudszaken, zoals een verzakte tuin. Neem altijd eerst contact op met je verhuurder door het probleem schriftelijk te melden.

Meer weten? Check ons handige overzicht met wettelijke bepalingen over het huurrecht.

Verantwoordelijkheid van de verhuurder

De verhuurder is wettelijk verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van opritten en toegangspaden. Als er sprake is van verzakking, valt dit onder de onderhoudsverplichting van de verhuurder. Dit geldt ook als de oorzaak van de verzakking niet direct aan de verhuurder te wijten is.

Jouw rol als huurder

Het tuinonderhoud dat voor jouw rekening komt, omvat de kleine herstellingen zoals het maaien van gras, onkruid verwijderen, snoeien van heggen, vervangen van dode beplanting of kapotte tegels, en indien aanwezig, het onderhoud van de schutting. Het doel is om de tuin een verzorgde indruk te laten maken.

Lees ookOnderhoud huurwoning: wie doet wat?

Melden van het gebrek

Het is cruciaal om het gebrek, in dit geval de verzakking van de tuin, schriftelijk bij je verhuurder te melden. Geef duidelijk aan wat het probleem is en vraag om herstel binnen een redelijke termijn. Bewaar een kopie van deze correspondentie voor je eigen administratie.

Inschakelen van de Huurcommissie

Als je verhuurder niet reageert of weigert het probleem te verhelpen, kun je als je een sociale huurwoning hebt, de Huurcommissie inschakelen. Zij kunnen beoordelen of de verzakking een gebrek vormt en kunnen eventueel een huurverlaging afdwingen totdat het probleem is opgelost. Huur je in de vrije sector? Win dan juridisch advies in.

Een tuin die in bloei staat

Preventieve maatregelen

Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om verdere verzakkingen te voorkomen. Dit kan onder andere door goede afwatering door middel van een drainagesysteem.

Groot onderhoud voor de verhuurder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de tuin, maar voor grote problemen zoals verzakkingen is de verhuurder verantwoordelijk. Meld problemen altijd schriftelijk en schakel indien de Huurcommissie of juridisch advies in. Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je tuin niet alleen mooi blijft, maar ook veilig en toegankelijk.

Wist je dat...

Je in de winter gemakkelijker een nieuwe huurwoning vindt? Dat en meer, lees je hier!