Woonwagen

Een woonwagen kortgezegd een zelfstandige woning op wielen. Deze woningen worden gebruikt als recreatiewoningen, maar tegenwoordig ook steeds vaker voor permanente bewoning. Ook worden woonwagens soms gebruikt als werkplaats. De definitie volgens de Nederlandse Woonwagen wet is als volgt: Een woonwagen is een gebouw, bestemd voor bewoning, die op een standplaats is geplaatst en in zijn geheel of per deel te verplaatsen is. Wil jij ook graag een woonwagen huren of heb je een andere brandende vraag? Huurstunt beantwoordt alle veel gestelde vragen over woonwagens.

Geschiedenis van woonwagens

Vroeger werden woonwagens gebruikt, omdat het makkelijk was om van plek naar plek te reizen. De wagens werden toen nog voortgetrokken door paarden, maar tegenwoordig zijn woonwagens niet zo makkelijk meer te verplaatsen. Door de Woonwagenwet mag er niet meer mee rondgetrokken worden. Ze hebben dus bijna allemaal een vaste standplaats. Dit kan zijn op een vakantiepark of op een woonwagenkamp. Ook zien ze er tegenwoordig heel anders uit dan vroeger. Ze staan nog wel op wielen, maar dat is meer voor de sier en ook het mooie houtsnijwerk is niet meer terug te zien in de woonwagens van vandaag. Oude woonwagens zijn voornamelijk nog in het bezit van verzamelaars en zul je niet zo snel meer terug zien op standplaatsen.

Wat kost een woonwagen?

De kosten van een woonwagen kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, de leeftijd, de staat en de locatie van de woonwagen. Gemiddeld genomen kunnen nieuwe woonwagens tussen de 30.000 en 70.000 euro kosten, terwijl gebruikte woonwagens tussen de 10.000 en 50.000 euro kunnen kosten, afhankelijk van de staat van de wagen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met extra kosten zoals het huren of kopen van een staanplaats, de kosten van nutsvoorzieningen en eventuele reparatiekosten.

Waar mag je een woonwagen plaatsen?

De grond waar je woonwagen mag staan huur je in veel gevallen van de gemeente. Die heeft dan een speciale plek aangeduid als woonwagenkamp. De mensen die hier wonen worden door die benaming vaak 'kampers' in de volksmond genoemd, maar dit wordt door de woonwagenbewoners zelf als discriminerend en beledigend ervaren.

Woonwagen huren

Naast het kopen van een woonwagen, kun je een woonwagen natuurlijk ook huren. Op Huurstunt staan verschillende woonwagens die beschikbaar gesteld worden voor de verhuur. Ook de WWS heeft een aparte berekening voor woonwagens, waardoor ook hier een maximale huurprijs geldt als de woonwagen qua prijs lager is dan de liberalisatiegrens. Valt de maximale prijs hoger uit, dan spreken we van een geliberaliseerde woning en valt het onder de vrije sector. Woonwagen huren? Kijk dan bij het woningaanbod op Huurstunt of er een beschikbaar is in de gemeente waar jij wil wonen.