Eengezinswoning

Een eengezinswoning is een type woning dat bedoeld is voor een enkel gezin of huishouden. Het is een vrijstaand huis dat normaal gesproken wordt bewoond door één gezin, in tegenstelling tot een appartement of een duplexwoning waarin meerdere huishoudens kunnen wonen.

Verschillende indelingen

Eengezinswoningen kunnen verschillende groottes en indelingen hebben, afhankelijk van de behoeften van het gezin. Ze kunnen één of meerdere verdiepingen hebben en meerdere slaapkamers, badkamers, een keuken, een woonkamer, een eetkamer en andere ruimtes omvatten. Vaak hebben ze ook een tuin, een oprit en soms een garage.

Privacy en ruimte

Eengezinswoningen zijn populair bij gezinnen vanwege de privacy en ruimte die ze bieden. Ze bieden meestal meer vrijheid en onafhankelijkheid dan bijvoorbeeld appartementen, omdat ze geen gemeenschappelijke ruimtes delen met andere huishoudens.

Wat zijn eigenschappen eengezinswoning

Een eengezinswoning kan voorkomen in vele vormen en is hierdoor geschikt voor alle gezinnen. Of je nu in een rijtjeshuis, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaand huis wilt wonen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de woning een op zichzelf staand geheel is, zonder boven- en onderburen. Wanneer dat wel zo is, spreekt men niet van een eengezinswoning, maar van een appartement.

Eigenschap van eengezinswoning

Een andere eigenschap van een eengezinswoning is dat de voorkant van de woning rechtstreeks grenst aan een openbaar pad. Er is geen portiek of gang waar meerdere mensen gebruik van kunnen maken. In sommige gevallen wonen de bewoners op de eerste etage en bevindt zich op de begane grond een garage. In dat geval spreekt men van een zogeheten drive-in woning. Dit soort woningen waren vooral in de jaren zeventig heel populair.

Charmante Nederlandse eengezinswoning met bloemen op de voorgrond, een rood dak en een blauwe lucht op de achtergond.


Veelgestelde vragen over een eengezinswoning

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een eengezinswoning.

Hoe hoog is een eengezinswoning?

Normaliter heeft een eengezinswoning meerdere etages met slaapgelegenheden op de bovenverdieping. In enkele gevallen kan het echter ook voorkomen dat alle voorzieningen zich op de begane grond bevinden en dat het huis hooguit een zolder heeft. Deze soort eengezinswoningen worden ook wel bungalows genoemd en zijn uitermate geschikt voor mensen die verminderd mobiel zijn.

Eengezinswoning huren?

Als jij graag een eengezinswoning wilt huren, kun je bij Huurstunt eenvoudig filteren op de term ‘huurwoning’. Hier vind je een groot aanbod van eengezinswoningen, verspreid door heel Nederland. Wellicht zit jouw droomhuis hier wel bij.

Wat wordt verstaan onder eengezinswoning?

Een eengezinswoning is een type woning dat is ontworpen en gebouwd om door één gezin bewoond te worden. Deze woningen zijn vaak vrijstaand, maar kunnen ook deel uitmaken van een rijtje huizen, zoals een rijtjeshuis. Een eengezinswoning verschilt van meergezinswoningen of appartementencomplexen, die bedoeld zijn voor meerdere huishoudens.

Is een rijtjeshuis een eengezinswoning?

Ja, een rijtjeshuis kan een eengezinswoning zijn. Rijtjeshuizen zijn woningen die naast elkaar zijn gebouwd in een reeks, delen gemeenschappelijke muren, maar elke unit is afzonderlijk en bedoeld voor één huishouden.

Hoeveel mensen mogen er in een eengezinswoning wonen?

Wat betreft het aantal mensen dat in een eengezinswoning mag wonen, is er geen vastgesteld maximum aantal personen per se. Dit hangt vaak af van de grootte van de woning en de lokale regelgeving of bouwvoorschriften die kunnen bepalen hoeveel slaapkamers en faciliteiten nodig zijn per aantal bewoners. Belangrijk is dat de woning aan de behoeften van het gezin voldoet en dat de bewoning voldoet aan de lokale huisvestingsvoorschriften.