Duplexwoning

Een duplexwoning is een type wooneenheid die bestaat uit twee afzonderlijke en zelfstandige wooneenheden, meestal boven elkaar gelegen in hetzelfde gebouw. Elke wooneenheid heeft meestal een eigen ingang, keuken, badkamer, en slaapkamers, waardoor ze als aparte woningen kunnen functioneren.

Een woning met twee verdiepingen

Een duplexwoning is een woning die (al dan niet tijdelijk) gesplitst is in twee wooneenheden. Het is een type woning dat bestaat uit twee verdiepingen die intern met elkaar verbonden zijn. Het kan zowel een huur- als een koopwoning zijn. De indeling van een duplexwoning kan variëren, maar in de meeste gevallen bevindt zich op de begane grond de woonkamer, keuken en eventueel een slaapkamer.

Op de bovenverdieping(en) bevinden zich meestal de overige slaapkamers en badkamer(s). Sommige duplexwoningen hebben zelfs een extra verdieping, waardoor er nog meer ruimte is. Het is ook mogelijk dat een duplexwoning tijdelijk gesplitst is in twee wooneenheden, bijvoorbeeld om extra inkomsten te genereren

Voordelen van een duplexwoning

Een duplexwoning biedt verschillende voordelen voor woningzoekenden en bewoners van huurwoningen. Allereerst zorgt de indeling met meerdere verdiepingen voor een ruimtelijk gevoel. Je hebt de mogelijkheid om verschillende ruimtes te hebben voor specifieke doeleinden, zoals een aparte woonkamer en slaapvertrekken.

Dit kan vooral handig zijn voor gezinnen of huisgenoten die behoefte hebben aan een scheiding tussen leefruimtes. Daarnaast biedt een duplexwoning vaak meer privacy in vergelijking met appartementen, omdat je geen directe boven- of onderburen hebt.