Duplexwoning

Een duplexwoning is een type wooneenheid die bestaat uit twee afzonderlijke en zelfstandige wooneenheden, meestal boven elkaar gelegen in hetzelfde gebouw. Elke wooneenheid heeft meestal een eigen ingang, keuken, badkamer, en slaapkamers, waardoor ze als aparte woningen kunnen functioneren.

Een woning met twee verdiepingen

Een duplexwoning is een woning die (al dan niet tijdelijk) gesplitst is in twee wooneenheden. Het is een type woning dat bestaat uit twee verdiepingen die intern met elkaar verbonden zijn. Het kan zowel een huur- als een koopwoning zijn. De indeling van een duplexwoning kan variëren, maar in de meeste gevallen bevindt zich op de begane grond de woonkamer, keuken en eventueel een slaapkamer.

Bovenverdieping(en)

Op de bovenverdieping(en) bevinden zich meestal de overige slaapkamers en badkamer(s). Sommige duplexwoningen hebben zelfs een extra verdieping, waardoor er nog meer ruimte is. Het is ook mogelijk dat een duplexwoning tijdelijk gesplitst is in twee wooneenheden, bijvoorbeeld om extra inkomsten te genereren

Voordelen van een duplexwoning

Een duplexwoning biedt verschillende voordelen voor woningzoekenden en bewoners van huurwoningen. Allereerst zorgt de indeling met meerdere verdiepingen voor een ruimtelijk gevoel. Je hebt de mogelijkheid om verschillende ruimtes te hebben voor specifieke doeleinden, zoals een aparte woonkamer en slaapvertrekken.

Scheiding tussen leefruimtes

Dit kan vooral handig zijn voor gezinnen of huisgenoten die behoefte hebben aan een scheiding tussen leefruimtes. Daarnaast biedt een duplexwoning vaak meer privacy in vergelijking met appartementen, omdat je geen directe boven- of onderburen hebt.

Duplex appartement nadelen

Ze zijn vaak niet zo gemakkelijk te vinden in stadscentra als appartementen, meestal gelegen in buitenwijken of randgebieden van steden. Daarnaast kunnen duplexen duurder zijn dan appartementen en kan er sprake zijn van geluidsoverlast als de muren tussen de eenheden niet goed geïsoleerd zijn.

Een duplexwoning gevolgd door een rij met Nederlandse duplexwoningen.


Veelgestelde vragen over een Duplexwoning

Meer weten? Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over een Duplexwoning.

Wat is een duplex appartement?

Een duplex appartement is een soort woonruimte die uit twee aparte eenheden bestaat, meestal verdeeld over twee verdiepingen. Elk niveau van een duplex fungeert als een apart appartement, compleet met eigen leefruimtes, keuken en badkamer. Duplexen hebben vaak aparte ingangen voor elke eenheid. Ze bieden de bewoners meer privacy en ruimte dan een typisch appartement.