Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is een speciale vorm van hypothecair krediet die wordt gebruikt om een woning te financieren die bestemd is voor verhuur. Dit type hypotheek verschilt van een standaard woonhypotheek, aangezien het gaat om een woning die je niet zelf bewoont, maar verhuurt aan anderen. Het doel van de verhuurhypotheek is om te investeren in vastgoed, met de huurinkomsten en potentiële waardestijging van het onroerend goed als rendement.

Voorbeeld van het begrip "verhuurhypotheek"

Laten we bijvoorbeeld kijken naar Jan en Annelies. Ze hebben al een eigen woning, maar willen investeren in de vastgoedmarkt. Ze vinden een appartement in Amsterdam dat perfect zou zijn om te verhuren aan studenten. Om dit appartement te kopen, sluiten Jan en Annelies een verhuurhypotheek af. Ze financieren hiermee 70% van de marktwaarde van het appartement en leggen de resterende 30% zelf in. Met de huurinkomsten die ze ontvangen, betalen ze de hypotheek af en hopen ze op waardestijging van hun investering.

LeestipHuiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

Kenmerken van een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek heeft enkele specifieke kenmerken die anders zijn dan bij een reguliere hypotheek. Ten eerste is de rente vaak hoger, vanwege het verhoogde risico dat de hypotheekverstrekker loopt. Ook de aflossingsvoorwaarden en de maximale leensom verschillen. Meestal moet je een significant deel van de aankoopsom zelf inleggen, vaak rond de 20-30%.

Risico's en overwegingen bij een verhuurhypotheek

Bij het afsluiten van een verhuurhypotheek zijn er enkele risico's waar je rekening mee moet houden. Als de huurinkomsten tegenvallen of wegvallen, moet je alsnog de maandlasten van de hypotheek kunnen betalen. Daarnaast is er het risico van waardevermindering van het pand en mogelijke rentestijgingen.

Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning.

Veelgestelde vragen verhuurhypotheek

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over een verhuurhypotheek.

Kan ik een verhuurhypotheek krijgen voor elk type woning?

Dit hangt af van de hypotheekverstrekker en de specifieke woning. Sommige verstrekkers hebben restricties op het type of de locatie van de woning.

Wat gebeurt er als mijn huurinkomsten wegvallen?

Je blijft verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheeklasten. Het is belangrijk om reserves te hebben voor dergelijke situaties.

Is een verhuurhypotheek duurder dan een gewone hypotheek?

Ja, meestal is de rente hoger en zijn de voorwaarden strikter vanwege het hogere risico voor de hypotheekverstrekker.

Moet ik belasting betalen over mijn huurinkomsten?

In Nederland worden huurinkomsten van particuliere verhuurders met minder dan vier panden doorgaans niet belast als inkomsten. Dit ligt deels ook aan de hoogte van je inkomsten. Wel geldt er een vermogensrendementheffing op de waarde van de verhuurde woning. Voor specifiek advies is het raadzaam een financieel adviseur te raadplegen.