Split level woning

Een split-level woning is een type huis waarin de verschillende leefruimtes opgedeeld zijn in meerdere niveaus, die met korte trappen of enkele treden met elkaar verbonden zijn. Het ontwerp van een split-level huis kenmerkt zich door de visuele afscheiding van de verdiepingen, die vaak halve verdiepingen worden genoemd. 

Bekijk ook: Dit zijn de 5 duurste huurwoningen op Huurstunt.

Kenmerken van een split level woning

Het split-level concept is populair geworden vanwege zijn vermogen om een zekere mate van scheiding tussen leefruimtes te bieden, terwijl het tegelijkertijd een gevoel van openheid behoudt. Het is een ontwerpstijl die ruimtelijkheid, functionaliteit en esthetiek combineert.

  • Gelaagde indeling: In plaats van traditionele verdiepingen heeft een split-level woning meerdere niveaus die elk een specifieke functie kunnen hebben, zoals de woonkamer, keuken, eetkamer of slaapkamers.
  • Korte trappen: De niveaus zijn meestal met korte trappen verbonden, waardoor er een zacht glooiend effect ontstaat tussen de verschillende ruimtes.
  • Maximalisatie van ruimte: Het ontwerp van een split-level woning is vaak bedoeld om het gebruik van de beschikbare ruimte te optimaliseren, vooral op heuvelachtige terreinen waar het traditionele bouwen moeilijk kan zijn.
  • Natuurlijke verlichting: Door de niveaus en korte trappen kunnen split-level woningen profiteren van natuurlijk licht, omdat het gemakkelijker is om ramen op meerdere hoogten te plaatsen.
  • Aanpassingsvermogen: Het ontwerp van split-level woningen biedt een zekere mate van flexibiliteit, waardoor de bewoners verschillende delen van het huis kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden.
  • Heuvelachtige gebieden: Hoewel split-level woningen overal kunnen voorkomen, worden ze vaak aangetroffen op heuvelachtige percelen, waar het terrein natuurlijk oploopt.
  • Architectonisch interesse: Het ontwerp van een split-level woning kan een visueel interessant en dynamisch effect creëren, waarbij de verschillende niveaus en ruimtes worden benadrukt.

De binnenkant van een split-level woning met op de eerste verdieping een zitgedeelte, eethoek en een houtentrap naar boven


Veelgestelde vragen over een split level woning

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht met veelgestelde vragen over een split-level woning.

Wat is een split level appartement?

Een split-level appartement is een woning waar de leefruimtes verdeeld zijn over verschillende niveaus die onderling verbonden zijn met korte trappen. In plaats van één vlakke vloer, zijn er in een split-level appartement meerdere vloerniveaus, elk vaak gewijd aan een andere functie, zoals wonen, slapen of koken. Dit ontwerp creëert een dynamische en ruimtelijk interessante indeling.

Voor wie is een split level woning geschikt?

Een split-level woning kan geschikt zijn voor verschillende mensen, afhankelijk van hun levensstijl, voorkeuren en behoeften. Gezinnen en mensen die houden van openheid of in een heuvelachtig gebied wonen, zijn het meest geschikt voor een split-level woning.