Regenwateropvang

Regenwateropvang is het proces van het verzamelen en opslaan van regenwater voor latere toepassingen. Regenwater wordt opgevangen via verschillende systemen, waaronder daken, goten en regenpijpen die het water leiden naar opslagfaciliteiten.

Lees ook: Duurzame huurwoning: tips om energie te besparen zonder grote verbouwingen.

Regenwatertanks

Tanks worden gebruikt om regenwater op te slaan. Ze variëren in grootte en materiaal, zoals kunststof, beton, staal of andere duurzame materialen. Om verontreinigingen te verwijderen, worden filters en zeven geïnstalleerd om bladeren, vuil en andere deeltjes uit het opgevangen water te filteren.

Waar wordt regenwater voor gebruikt?

Regenwater kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder tuinirrigatie, autowassen, toiletspoeling, en in sommige gevallen, zelfs voor drinkwater na geschikte behandeling.

Kostenbesparing

Regenwateropvang vermindert de vraag naar gemeentelijk water, waardoor de druk op lokale watervoorraden wordt verminderd. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk initiatief. Het gebruik van opgevangen regenwater kan leiden tot kostenbesparing op waterrekeningen, vooral in gebieden waar water schaars is of waar tarieven hoog zijn.