Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van mensen van alle leeftijden en met diverse fysieke capaciteiten. Dit houdt in dat de woning goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor wie bijvoorbeeld een rollator of rolstoel gebruikt. 

Voorbeeld van het begrip levensloopbestendige woning

Stel je voor: Jan en Marie besluiten hun huis aan te passen om het levensloopbestendig te maken. Ze plaatsen een slaapkamer en badkamer op de begane grond, verwijderen alle drempels en verbreden de deuren. Hun huis is nu perfect toegankelijk en comfortabel voor alle leeftijden, waardoor ze er veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Ook interessantDe inkomenseis: dit is alles wat je moet weten.

Het belang van levensloopbestendig wonen

Levensloopbestendige woningen zijn essentieel om comfortabel en veilig te wonen, ongeacht leeftijd of mobiliteit. Deze huizen kunnen nieuw gebouwd worden, maar ook bestaande huizen kunnen aangepast worden. Bij het kiezen van zo'n woning is het belangrijk om na te denken over je huidige en toekomstige woonwensen, en bijvoorbeeld je eigen checklist woonwensen op te stellen.

Aspecten van een levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning bevat diverse aanpassingen die gericht zijn op comfort en toegankelijkheid door de jaren heen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Slaap- en badkamer op de begane grond.
  • Drempelvrije toegangen voor eenvoudige doorgang.
  • Extra brede deuren, geschikt voor rolstoelen.
  • Handgrepen en leuningen voor extra steun.
  • Aangepaste keuken en badkamer voor verbeterde toegankelijkheid.
  • Antislipvloeren voor extra veiligheid.

Toekomstgericht denken met een levensloopbestendige woning

Het kiezen voor een levensloopbestendige woning is een toekomstgerichte beslissing. Ook als je momenteel geen behoefte hebt aan de specifieke aanpassingen, kunnen deze in de toekomst van onschatbare waarde zijn. Dit maakt een levensloopbestendige woning een duurzame en praktische keuze voor de lange termijn.

Verschil levensloopbestendige woning en seniorenwoning

Het verschil tussen een levensloopbestendige woning en een seniorenwoning ligt vooral in persoonlijke behoeften en voorkeuren. Waar een seniorenwoning vaak al geheel is aangepast en gelegen in een gemeenschap met leeftijdsgenoten, biedt het levensloopbestendig maken van je huidige woning het voordeel van vertrouwde omgeving en sociale netwerken.

LeestipWachttijd sociale huurwoning in kwart gemeenten ruim 7 jaar

Veelgestelde vragen over levensloopbestendige woningen

Hieronder vindt je een overzicht van veelgestelde vragen over levensloopbestendige woningen.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in een levensloopbestendige woning?

De belangrijkste aanpassingen zijn een slaap- en badkamer op de begane grond, drempelvrije toegang, extra brede deuren, en veiligheidsvoorzieningen zoals handgrepen en antislipvloeren.

Is een levensloopbestendige woning alleen voor ouderen?

Nee, deze woningen zijn ontworpen voor alle leeftijden en capaciteiten, waardoor ze een langetermijnoplossing zijn voor diverse huishoudens.

Kan elke woning levensloopbestendig gemaakt worden?

De meeste woningen kunnen aangepast worden, maar het hangt af van de structuur en indeling van het huis. Professioneel advies is hierbij aan te raden.

Wat zijn de kosten voor het levensloopbestendig maken van een woning?

De kosten variëren sterk, afhankelijk van de benodigde aanpassingen en de staat van de huidige woning. Het is verstandig om een begroting te maken en te overwegen of subsidies beschikbaar zijn.