2 onder 1 kap woning

Een twee-onder-een-kapwoning wordt ook wel een tweegezinswoning, tweewoonst of dubbelwoning genoemd. Kortgezegd is dit een huurwoning die aan één zijkant een scheidingsmuur deelt met een andere woning.

Verschil met rijtjeshuis

Deze twee woningen zitten aan elkaar vast, terwijl de woning aan de andere zijde vrij staat. Dat is dus precies het grote verschil met een rijtjeshuis, want die heeft aan beide zijden een gedeelde scheidingsmuur en een vrijstaande woning heeft geen enkele scheidingsmuur.

Twee aparte huizen

Een "2 onder 1 kap" woning is een type woning dat bestaat uit twee afzonderlijke huizen die aan elkaar zijn gebouwd en één gemeenschappelijke muur delen. Elke woning heeft zijn eigen ingang, tuin en parkeerplaats. De term "2 onder 1 kap" verwijst naar het feit dat elke woning naast de andere is gebouwd, waarbij twee woningen samen één bouwblok vormen.

Gelijk in grootte en indeling

Over het algemeen is elke zijde van de 2 onder 1 kap woning vergelijkbaar in grootte en indeling, hoewel er variaties kunnen zijn, afhankelijk van het specifieke ontwerp. Het kan een populaire keuze zijn voor gezinnen, omdat het een balans biedt tussen gemeenschappelijkheid en privacy.

Moderne Nederlandse 2 onder 1 kap woning met veel hout en een struik voor de woningen.

Overlast bij een 2 onder 1 kap woning

Bij 2 onder 1 kap, zul je sneller iets vernemen dan bij een vrijstaand huis. Nu is deze overlast nog altijd wel minder dan bij een rijtjeshuis, omdat je maar aan één zijde vaste buren hebt. Heb je overlast van je buren? Bekijk dan onze blog over overlast en wat je hieraan kunt doen. 

WIl je een 2 onder 1 kap woning huren of liever een ander soort huurwoning? Kijk dan in het woningoverzicht van Huurstunt of vul bovenaan deze pagina de stad van je keuze in. 


Veelgestelde vragen over een 2 onder 1 kap

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een 2 onder 1 kap.

Waarom is 2 onder 1 kap zo populair?

Juist 2 onder 1 kap is erg populair, omdat het een goedkopere optie is dan een vrijstaand huis en dat het toch wat fijner woont dan een rijtjeshuis. Je hebt maar aan één zijde vaste buren waarmee je rekening hoeft te houden.

Wat betekent 2-onder-1-kapwoning?

Een 2-onder-1-kapwoning is een type woning waarbij twee huizen aan elkaar gebouwd zijn en een gezamenlijke muur delen. Dit soort woningen biedt vaak de voordelen van een rijtjeshuis en een vrijstaand huis, met eigen ruimte en vaak een tuin.

Hoe groot is een twee onder een kap woning?

De grootte van een 2-onder-1-kapwoning kan variëren, maar is over het algemeen ruimer dan een standaard rijtjeshuis. Gemiddeld hebben deze woningen een woonoppervlakte die varieert van gemiddeld ongeveer 100 tot 150 vierkante meter.

Waarom 2 onder 1 kap?

2-onder-1-kapwoningen zijn populair vanwege de combinatie van privacy en gemeenschappelijkheid. Ze bieden meer privacy dan een rijtjeshuis doordat er minder directe buren zijn, terwijl ze vaak voordeliger zijn dan volledig vrijstaande huizen. Ook bieden ze vaak een goed evenwicht tussen ruimte en onderhoud.