Aangezicht van Eindhoven met Philips gebouw en het gebouw Blob

Eindhoven kampt met de hoogste huurstijgingen in jaren

25 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

In Eindhoven gaan huurders per 1 juli nóg meer betalen voor hun huurwoningen. Bijna alle woningcorporaties in Zuidoost-Brabant hebben aangekondigd hun tarieven met meer dan vijf procent te verhogen. Hierdoor zal de huur van een gemiddelde sociale huurwoning maandelijks met enkele tientallen euro's stijgen.

Inhoudsopgave

    Huren Eindhoven fors duurder

    Huurders die momenteel ongeveer 600 euro per maand betalen voor hun huurwoning in Eindhoven, zullen binnenkort tussen de 32 en 35 euro meer moeten afrekenen. Met een maximale stijging van 5,8 procent is dit de grootste huurverhoging in jaren. Voor huurwoningen in de vrije sector, waarvan de huurprijs boven de 879 euro ligt, is de maximale stijging beperkt tot 5,5 procent. De Tweede Kamer is momenteel aan het debatteren over het verlagen van de huurprijzen voor deze categorie.

    Lees ook: Huurprijzen vrije sector stijgen met 8,6% in één jaar tijd.

    Huurstijging nodig, volgens corporaties

    De woningcorporaties stellen dat hogere huren noodzakelijk zijn om de grote investeringen in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming van woningen te kunnen ophoesten. "Zonder inkomsten kunnen we niet investeren”, legt een woordvoerder van woCom uit. Hij benadrukt dat de huurverhoging bij woCom, die 5,3 procent bedraagt, minder is dan de toename van de inkomsten van veel huurders. Bovendien wordt de impact van de hogere huur voor de meeste bewoners verzacht door een toename van de huurtoeslag, die met ongeveer 34 euro stijgt.

    Een man en een vrouw zitten op een bankje buiten voor hun huurwoning

    'Exorbitante huurstijging'

    De woonbond, daarentegen, spreekt van "exorbitante verhogingen" die absoluut wel wat minder hadden gekund. "We zijn hier niet blij mee”, vertelt Erik Manders, Woonbond-consulent. "De woonlasten in Nederland, die al hoog liggen vergeleken met andere landen, zijn de laatste jaren enorm gestegen, vooral door de energiekosten.” Manders geeft toe dat woningcorporaties voor aanzienlijke investeringen staan, maar benadrukt dat dit niet ten koste mag gaan van de huurders.

    Lees ook: Record aantal goedkope huurwoningen verkocht: wat betekent dit voor jou?

    Nieuwe huurwet

    Minister Hugo de Jonge stelt voor om de huurprijzen in de vrije sector te reguleren. Zijn plan houdt in dat voor meer dan 300.000 huurwoningen de huur gemiddeld met 190 euro per maand zou dalen. Dit is vooral relevant voor woningzoekenden die geen aanspraak maken op een sociale huurwoning of koopwoning en daardoor aangewezen zijn op de vrije sector, waar de huren recent sterk gestegen zijn. Of de plannen van minister de Jonge ook echt doorgaan, is nog even afwachten.

    Lees ook: Gaan huurders minder betalen? De beslissing lijkt bij de PVV te liggen.

    'Desastreuze huurwet', aldus BBB en VVD

    Niet iedereen staat te springen om deze nieuwe wet. De VVD en BBB ondernemen opnieuw een poging om de stemming over wat zij de "desastreuze huurwet" van demissionair minister Hugo de Jonge noemen, uit te stellen. De BBB is bang dat er zoveel huurwoningen verkocht gaan worden dat mensen met een gemiddeld inkomen deze niet meer kunnen betalen. En de VVD vreest dat veel beleggers hun huizen van de hand doen waardoor de "huurmarkt zal instorten."

    Terug naar het overzicht