Waarborgsom

Waarborg, waarborgsom of onderpand is, net zoals een bankgarantie, bedoeld om de verhuurder te beschermen tegen schade aan het huis en het niet betalen van de huur door de huurder. De borg wordt meestal betaald vóórdat de huurder het pand betrekt en kan variëren afhankelijk van de huurprijs, locatie en andere factoren.

Voorbeeld van borg

Je huurt een appartement voor €800 per maand. Voordat je de sleutels ontvangt, vraagt de verhuurder een borg van €1600. Na het beëindigen van het huurcontract en als er geen schades zijn of openstaande kosten, krijg je dit bedrag terug.

Lees ook eens: Dit moet jij regelen als je in je eerste huurwoning trekt!

Hoe hoog mag de borg maximaal zijn?

Een verhuurder mag vanaf 1 juli 2023 tot maximaal twee maanden kale huur als borg vragen. Hiervoor stond het maximum op drie maanden kale huur. Ook is vastgesteld dat de verhuurder verplicht is om de borgsom terug te betalen als de huurder geen schade gemaakt heeft aan de woning.  

Waar staat hoog de borg is?

Het bedrag van de borg wordt doorgaans vastgelegd in het huurcontract en moet worden teruggegeven aan de huurder aan het einde van de huurperiode, mits er geen sprake is van schade aan het pand en de huurder aan alle verplichtingen heeft voldaan. Er kan voor iedere woning borg betaald worden. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een huurwoningappartement, studio of kamer

Veelgestelde vragen over borg

In welk termijn moet de borg terug betaald worden

Wanneer er geen schade aan het huis is zal de borg terug betaald moeten worden door de huiseigenaar. Normaliter zal de borg binnen 14 dagen moeten worden terugbetaald. 

De verhuurder mag alleen de volgende 4 kosten verrekenen met de borg:

  • Huur die nog betaald moet worden
  • Servicekosten
  • Schade aan de huurwoning waar de huurder voor moet betalen
  • Energieprestatievergoeding

Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?

Een verhuurder mag ervan afzien om de borg terug te betalen als de huurder:

  • Schade aan de huurwoning gemaakt heeft;
  • Het maandelijkse huurbedrag niet betaald heeft.

Wat is een kwitantie?

Een kwitantie is een bewijs dat er een bepaald geldbedrag is ontvangen. In dit geval is dat dus de waarborgsom die de verhuurder vraagt aan de huurder. Het is altijd verstandig om een kwitantie te vragen als je als huurder de borg betaalt. Soms woon je jaren op dezelfde plek en weet je uiteindelijk niet meer hoeveel geld je betaald hebt voor de borg van het huis.

Moet er rente betaald worden over de borg?

Het antwoord op deze vraag is kort: Nee, de verhuurder hoeft geen rente te betalen aan de huurder voor het inhouden van de waarborgsom. De huurder zal hetzelfde bedrag terugkrijgen als betaald is, mits er geen schade is aan het verhuurde pand dat aantoonbaar veroorzaakt is door, of onder de verantwoordelijkheid valt van de huurder.