Verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring is een document waarin de vorige of huidige verhuurder van een huurder de gedragsinformatie en betalingsgeschiedenis van de betreffende huurder bevestigt. Dit document wordt vaak aangevraagd door nieuwe potentiële verhuurders om de betrouwbaarheid en geschiktheid van een potentiële huurder te beoordelen.

Voorbeeld van het begrip ''verhuurdersverklaring''

Stel je voor: Je hebt drie jaar in een appartement in Rotterdam gewoond en wilt nu naar een grotere woning verhuizen in Amsterdam. De verhuurder in Amsterdam vraagt, voordat hij jou de woning wil verhuren, om een verklaring van jouw vorige verhuurder uit Rotterdam. Je benadert vervolgens je vorige verhuurder, die een document opstelt waarin staat dat je altijd op tijd de huur hebt betaald, dat er geen sprake was van overlast en dat je de woning in goede staat hebt achtergelaten.

Benieuwd naar wat je mag veranderen aan een huurwoning? Duik dan snel in deze blog!

Wat staat er in een verhuurdersverklaring?

In de verhuurdersverklaring worden doorgaans de volgende punten vermeld:

  1. Persoonlijke gegevens van de huurder.
  2. Periode van huur.
  3. Betalingsgedrag: Hierin staat of de huur altijd op tijd is betaald of dat er achterstanden zijn geweest.
  4. Eventuele overlast: Hier kan worden aangegeven of de huurder voor overlast heeft gezorgd.
  5. Reden van vertrek: Bijvoorbeeld einde huurcontract, verhuizing naar andere stad, etc.
  6. Andere relevante opmerkingen over het gedrag of de situatie van de huurder.

Het belang van een verhuurdersverklaring

De verklaring wordt geschreven door de (vorige) verhuurder van de huurder. Dit kan een particuliere verhuurder zijn, maar ook een woningcorporatie of een vastgoedbeheerder. Het is vooral van belang wanneer je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning en tijdens of na een bezichtiging. Een positieve verhuurdersverklaring kan je kansen vergroten om de gewenste woning te verkrijgen, terwijl een negatieve verklaring deze kansen kan verminderen. Het is daarom van belang om een goede relatie te onderhouden met je verhuurder.

LeestipParticulier huren of een woningcorporatie: wat past bij jou?