Huis verhuren

Heb jij een mooie woning in je bezit en vraag je je af wat je er allemaal mee zou kunnen doen? Veel mensen denken niet gelijk aan de fiscale voordelen van een huis verhuren. Als je op dit moment nog geen bestemming voor de woning weet, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van verhuren voor bepaalde tijd of de leegstandswet. Als je gaat investeren in een vastgoedportefeuille, kun je er ook voor kiezen om de huurwoning voor onbepaalde tijd te gaan verhuren. Wat voor jou interessant is en hoe je je woning kunt verhuren lees je hieronder.

Waarom een woning verhuren?

Eén van de redenen dat het verhuren van een woning op dit moment heel interessant is de krapte op de huurwoningmarkt. Er is op dit moment meer vraag naar woonruimte dan dat er aanbod is en hierdoor worden huurwoningen voor een hogere huurprijs verhuurd. In de grote steden, zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is er bovendien veel vraag naar gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen. Deze huurwoningen worden vaak gehuurd door internationale werknemers of hun werkgever. Veel banken, universiteiten en multinationals huren deze woningen voor hun werknemers. Dit is voor jou als verhuurder heel prettig, aangezien het grote bedrijf garant staat voor de huurbetaling en je hierdoor zelf geen risico loopt.

Toch zijn het niet alleen de gemeubileerde huurwoningen die erg in trek zijn. De bouw van nieuwe huurwoningen is de afgelopen jaren in heel Nederland teruggelopen door de crisis in de bouw en hierdoor is het aanbod flink teruggelopen. Het aantal mensen dat op zoek is naar een huurwoning is echter niet gedaald en hierdoor stijgen de huurprijzen. Hierdoor is ook verhuren in steden als Leeuwarden, Arnhem en Eindhoven heel populair.

Verkopen wordt makkelijker

Je kunt niet alleen een woning verhuren als deze voor een langere tijd leegstaat. Ook woningen die voor een bepaalde tijd leegstaan omdat de verkoop langzaam gaat zijn geschikt voor de verhuur. Een bewoond huis verkopen is in veel gevallen makkelijker. Zorg er wel voor dat je duidelijke afspraken maakt met de huurder, zodat eventuele kopers wel in het huis kunnen komen kijken. Je kunt in deze gevallen gebruikmaken van de Leegstandswet of gebruiken van een kortdurend huurcontract. Welke van de twee verhuurmogelijkheden je kiest is afhankelijk van je wensen. Als je je huis niet wil verkopen, kun je er ook voor kiezen om je woning voor onbepaalde tijd te verhuren. De verschillen tussen de drie mogelijkheden zijn:

 

Leegstandswet

Kortdurend huurcontract

Verhuren voor onbepaalde tijd

Duur

Een half jaar tot maximaal 5 jaar

Maximaal 2 jaar

 

Minimaal een jaar

Aantal contracten tijdens verhuurperiode

Meerdere

Maximaal 1

Onbeperkt

Eventuele voorwaarden

Vergunning verplicht.

Huis moet te koop staan en leeg zijn

Geen voorwaarden

Vergunning verplicht

Tussentijds opzeggen mogelijk door verhuurder

Ja, mits er geen einddatum in het contract staat

Niet mogelijk

Niet mogelijk

Tussentijds opzeggen mogelijk door huurder

Ja, mits er geen einddatum in het contract staat

Altijd mogelijk

Ja, na een jaar

Eigen huurprijs bepalen

Ja

Ja, tenzij de huurprijs lager is dan de liberalisatiegrens

Ja, tenzij de huurprijs lager is dan de liberalisatiegrens

Verhuren in de vrije sector

Als jij je zelfstandige woonruimte wil gaan verhuren in de vrije sector, zul je wel met een aantal zaken rekening moeten houden. Je bent in principe vrij om je eigen huurprijs vast te stellen, maar dit kan alleen als je woning onder de liberalisatiegrens valt. Je weet of je woning valt onder deze grens door te kijken naar het woningpuntensysteem. Valt je woning onder de grens van 143 punten, dan ben je gebonden aan de maximale huurprijzen van het Woningwaarderingsstelsel. Je bent dan niet vrij om de huurprijs op te hogen met het bedrag dat jij graag zou willen. Als je toch graag boven die grens wilt gaan zitten met je huurprijs, kun je op verschillende manieren je punten opkrikken. Zo kan het je al twee punten opleveren als je de zolder verwarmt. Tevens kun je de woning energiezuiniger maken. Een woning met het A-label levert gelijk 32 punten op, waardoor het puntenaantal zomaar eens boven de liberalisatiegrens kan vallen. Het is aan jou om te kijken waar je in wilt investeren.

Gratis je woning verhuren

Zodra je de huurprijs van je woning hebt bepaald, kan het verhuren beginnen. Je kunt natuurlijk een verhuurmakelaar in de arm nemen, maar je kunt de verhuur ook zelf regelen. Bij Huurstunt plaats je je woningadvertentie volledig gratis op de website. Hierdoor hou je de verhuur helemaal in je eigen handen en kun je je huis verhuren zoals jij dat graag wilt. Je betaalt niets voor je woningadvertentie, ongeacht de tijd dat de advertentie op de website staat.

Wil jij je woning verhuren via Huurstunt? Vul de gegevens van de woning hierboven in en maak de vragenlijst compleet. Zo is het voor de verhuur van belang dat de woningadvertentie beschikt over een duidelijke beschrijving van de woonruimte en dat er foto’s beschikbaar zijn. Potentiële huurders zijn veel eerder geneigd om te reageren op de woonruimte als zij vooraf precies weten wat ze kunnen verwachten.

Rechtstreeks contact met huurders

Als je woning op de website staat is het een kwestie van tijd voordat de eerste reacties binnen zullen komen. Bij Huurstunt kun je als verhuurder kiezen hoe huurders contact met je opnemen. Je kunt je telefoonnummer vermelden, zodat potentiële huurders je kunnen bellen, sms’en Whatsappen, maar je kunt er ook voor kiezen om de communicatie per mail te laten gaan. Huurders met een Huurstunt Premium account kunnen in dat geval een contactformulier op de pagina van je woning invullen die rechtstreeks naar jouw mailbox gezonden wordt. Jij kunt dan zelf contact opnemen met de geïnteresseerde huurders en een bezichtiging inplannen. Deze instellingen kun je altijd wijzigen.

Voordelen van verhuren via Huurstunt

  • 500.000 unieke bezoekers per maand
  • Geen kosten
  • Volledige controle over de verhuur
  • Reacties rechtstreeks in je telefoon of mailbox
  • Alleen serieuze reacties, dankzij Huurstunt Premium

Woning verhuren? Kies voor Huurstunt en vul nu de woninggegevens in.