Een woning vinden of verhuren via Clubhouse?
18 februari 2021
Laatste update: 28 april 2023
Clubhouse is de nieuwste hit op het gebied van sociale media. De app focust volledig op live audio en wordt steeds vaker opgepikt door ondernemers, wetenschappers en beroemdheden. Je kunt erop meeluisteren met een livegesprek, en soms ook zelf meepraten. Maar wat maakt Clubhouse zo speciaal? En waarom zou je het kunnen gebruiken om snel een nieuwe huurwoning te vinden of verhuren?
Livegesprekken meeluisteren
Waar Instagram het moet hebben van foto’s, YouTube (en iets recenter TikTok) van video’s en Twitter van tekst, gooit Clubhouse het over een andere boeg. De app leunt puur op audio, en dan helemaal live. Er zijn allerlei digitale ‘rooms’, waarin je kunt meeluisteren met een gesprek, soms openbaar, soms besloten. Zie het als een podcast die alleen op dat moment te beluisteren is – en dus ook niet terug te luisteren. Clubhouse wordt ook wel een mengeling van podcasts en livepraatprogramma’s genoemd.
Elon Musk
In het voorjaar van 2020 werd het nieuwe sociale medium gelanceerd. Maar pas toen Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX, een interview hield op Clubhouse, werd het een hit. Sinds februari van dit jaar gaat het aantal gebruikers omhoog. Niet met gigantische getallen, omdat er alleen op uitnodiging gebruik van kan worden gemaakt. Wel staat Clubhouse op plek vier van meest gedownloade apps in de Nederlandse App Store. Downloaden kan alleen nog voor iOS, maar er wordt gewerkt aan een Android-versie.
Exclusief
De Clubhouse-app mag dan gratis te downloaden zijn; er gebruik van maken kan niet zomaar. Toegang krijg je alleen op uitnodiging. Nieuwe leden krijgen er één of twee zelf om uit te delen. Wil je dus aansluiten bij deze exclusieve groep? Dan zul je het van je netwerk moeten hebben. Ook niet iedereen kan zomaar met ieder gesprek meeluisteren. Dat hebben de beheerders zelf in de hand. En die exclusiviteit is precies wat Clubhouse zo interessant maakt. In besloten kring een exclusief aanbod ontvangen, de laatste nieuwtjes leren over je favoriete hobby of onmisbare tips voor het laten groeien van je bedrijf. Om die reden wordt de app zo vaak voor zakelijke doeleinden gebruikt.
Woning verhuren met Clubhouse
Clubhouse zou wel eens een ideale manier kunnen worden om je te huur staande woning onder de aandacht te brengen. Makelaars, maar ook particuliere verhuurders zouden een openbare kamer kunnen beginnen en zo aan een handvol potentiële huurders hun laatste aanbod bekend kunnen maken. Geïnteresseerde luisteraars verwijs je eenvoudig door naar jouw advertentie die je gratis op Huurstunt hebt geplaatst. Doe een korte voorstelronde en ga persoonlijk met ze in gesprek. Hebben ze een Premium Huurstunt-account? Dan kunnen ze direct hun reactie achterlaten op je advertentie.
Clubhouse gebruiken als verhuurder
Eerst zul je autoriteit moeten opbouwen. Je kunt je mengen in openbare gesprekken, maar wilt ook besloten kamers binnenkomen. Maak het daarom aantrekkelijk om uitgenodigd te worden. Aan de basis daarvan ligt een goede bio. In een paar zinnen moet duidelijk zijn wie je bent en wat jou onderscheidt van concurrerende verhuurders. Upload ook een professioneel ogende foto. De link in je bio is misschien wel het belangrijkste. Deze is niet klikbaar. Bezoekers moeten ‘m dus makkelijk kunnen onthouden of kopiëren en plakken. Een korte link is daarom aan te raden.
Eigen room hosten
Een andere aanpak is het beginnen van je eigen gesprek, waarbij woningzoekenden zich kunnen aansluiten. Begin met het bedenken van een pakkende titel en omschrijving. Je wilt mensen naar je room lokken, dus iets in de trant van “Huren in Arnhem” is prima. Heb je een klein publiek weten te vergaren? Vertel om te beginnen kort waarom je de kamer hebt aangemaakt en herhaal dit na een minuut of 20, als er nieuwe luisteraars bij zijn gekomen. Verwijs de luisteraars door naar de link in je bio en sluit je gesprek ook altijd af met deze doorverwijzing.
Clubhouse gebruiken als huurder
Als woningzoekende zul je minder snel een publiek trekken voor je eigen room. Je hebt namelijk geen aanbod, maar een vraag. Je bent op zoek naar een mooie kamer, appartement of woonhuis. Jij zult het dus vooral moeten hebben van je bio. Vertel in het kort wie je bent en waar je naar op zoek bent. Een leuke foto van jezelf is ook altijd goed om je kansen om uitgenodigd te worden te vergroten. Is het je gelukt om een kamer binnen te komen? Zorg er dan voor dat je een korte elevator pitch van zo’n 20 seconden paraat hebt, waarin je duidelijk maakt wie je bent en wat je zoekt.