Nieuw in 2021: dit verandert er voor huurders

Nieuw in 2021: dit verandert er voor huurders

04 januari 2021

Dat een huis huren in Nederland niet altijd even makkelijk is, is algemeen bekend. Het is vrijwel onmogelijk om op korte termijn aan een betaalbare sociale huurwoning te komen en veel mensen met lage middeninkomens worden daardoor gedwongen om te huren in de vrije sector. Het is daarom niet vreemd dat nieuwe regelingen en wetten gericht zijn op het vergemakkelijken van huren. Mensen met een lager inkomen worden ondersteund, terwijl mensen met een hoger inkomen gestimuleerd worden om naar een andere (huur)woning te verhuizen.

Vrije sector huurwoningen in Nederland

Eén van de veranderingen in 2021 is dat huurders in de vrije sector dit jaar profiteren van een maximale huurverhoging. Eerder mochten verhuurders helemaal zelf bepalen hoeveel ze de huur zouden verhogen, maar als het aan minister Ollongren ligt is dat verleden tijd. Om erachter te komen of deze verandering voor jou geldt, is het belangrijk dat je weet in wat voor huurwoning je woont. Er zijn in Nederland twee soorten van huren: sociaal huren en huren in de vrije sector. Sociale huurwoningen zijn door de overheid gereguleerde huurwoningen. Vaak worden deze woningen verhuurd door een zogeheten woningcorporatie, terwijl vrije sector huurwoningen vaak particulier verhuurd worden. Toch is dat niet de reden voor deze andere benamingen, dat is namelijk de huurprijs. Sociale huurwoningen mogen in 2021 niet meer kosten dan € 752,33. Deze maximale huurprijs wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd. Alles met een aanvangshuurprijs van boven dit bedrag valt in de vrije sector. Je hebt dan geen recht meer op huurtoeslag en was tot en met 2020 vogelvrij wat betreft huurverhogingen.

Jaarlijkse huurverhoging

De huurverhoging die we noemden werd voor sociale huurwoningen elk jaar door de overheid vastgesteld. Ze kijken daarbij naar de Nederlandse economie en het inkomen van de gemiddelde Nederlander. Vaak komt de huurverhoging uit op een percentage tussen de 1 en 3 procent. In 2021 is dit percentage vastgesteld op maximaal 2,4 procent. Mensen met een hoog inkomen (meer dan € 44.655,-) kunnen daarbovenop nog een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.

Zoals we eerder al noemden, was de vrije sector nog vrij om een eigen huurverhoging te bepalen. Vaak gebeurde dit op basis van een indexeringsclausule in het huurcontract, maar wanneer dit nergens vastgelegd is, ben je overgeleverd aan de grillen van de verhuurder. Niet prettig, en dat vond minister Ollongren ook. Daarom krijgt ook de vrije sector naar alle waarschijnlijkheid te maken met een maximale huurverhoging van 2,4 procent. Dit plan moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Eenmalige huurverlaging

2021 kent niet alleen huurverhogingen, maar ook een flink aantal huurders krijgt het fijne nieuws dat hun huur iets verlaagd gaat worden. Dit kan gaan om een paar euro, maar ook oplopen tot tientallen euro’s per maand. Het is helemaal afhankelijk van de hoogte van je kale huur. Niet iedereen krijgt een huurverlaging. Deze maatregel geldt alleen voor mensen met een laag inkomen en een kale huurprijs van boven de liberalisatiegrens. Zij krijgen een verlaging tot net onder deze grens, zodat ze kunnen profiteren van een ‘betaalbare huurwoning’. Dat is volgens de overheid precies wat een sociale huurwoning moet zijn. Ben je benieuwd of jij ook kunt profiteren van deze regeling? Kijk dan goed in de onderstaande tabel of jouw inkomen en huurprijs in aanmerking komen.

Samenstelling huishouden

Inkomen lager dan

Kale huurprijs hoger dan

1 persoon

€ 23.725,-

€ 633,25

1 persoon met AOW

€ 23.650,-

€ 633,25

2 personen 

€ 32.200,-

€ 633,25

2 personen (waarvan minimaal 1 met AOW)

€ 32.075,-

€ 633,25

3 of meer personen

€ 32.200,-

€ 678,66

3 of meer personen (waarvan minimaal 1 met AOW)

€ 32.075,-

€ 678,66

Let op: er wordt gekeken naar het inkomen van 2019. Heb je in 2020 een inkomstendaling gehad, dan wordt de huurverlaging niet automatisch toegekend en moet je deze zelf aanvragen bij de woningcorporatie waarbij je de sociale huurwoning huurt.

Tijdelijke huurkorting

Naast de vaste huurverlaging, kun je vanaf 2021 ook een tijdelijke huurkorting aanvragen. Deze wettelijke regeling wordt op dit moment gemaakt, zodat huurders in de toekomst minimaal 1 maand tot maximaal 3 jaar een korting kunnen krijgen op de huurprijs van hun sociale huurwoning. Deze regeling is bedoeld voor mensen die een (tijdelijke) inkomstendaling hebben en daardoor de huur niet kunnen betalen. Heb je vanwege het coronavirus minder inkomsten? Neem dan contact op met je verhuurder. Wellicht kan die je nu al wat bieden totdat deze regeling in gebruik genomen wordt.