Ventilatie tijdens corona: hoe kun je thuis ventileren?

Ventilatie tijdens corona: hoe kun je thuis ventileren?

09 augustus 2021

Laatste update: 13 augustus 2021

Er is een vierde basisregel bij gekomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie van 19 juli. Naast handenwassen, anderhalf meter afstand houden en thuisblijven bij klachten, wordt nu ook voldoende frisse lucht essentieel. Iets waar deskundigen al langere tijd op hameren. Maar hoe zorg je thuis voor genoeg ventilatie?

Eerst de basisregels nog even op een rijtje:

Was je handen

Grondig en vaak je handen wassen met water en zeep, zodat de virusdeeltjes zich niet kunnen verspreiden. Dat is vanaf het begin het dringende advies. Maak eerst je handen nat maken en doe de kraan uit om water te besparen. Daarna grondig wassen met zeep, minstens 20 seconden. Altijd als je thuiskomt of ergens op bezoek bent. Raak je gezicht zo min mogelijk aan, schud geen handen en hoest of nies in je elleboog.

Anderhalf meter afstand houden

Het virus verspreidt zich sneller wanneer mensen dicht bij elkaar staan. Houd daarom afstand van iedereen die niet bij je huishouden hoort. Dat geldt dus ook voor familie en vrienden waarmee je niet samenwoont. Geef elkaar altijd de ruimte. Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan. Draag een mondkapje als dat verplicht is, zoals in het openbaar vervoer of het vliegtuig.

Bij klachten: blijf thuis en laat je testen

Heb je corona gerelateerde klachten, zoals keelpijn, niezen, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts? Blijf thuis en maak een afspraak om je te laten testen. Ook wanneer je een milde neusverkoudheid of loopneus hebt. Blijf thuis totdat je de testuitslag weet. En bij een positieve test natuurlijk in quarantaine!

Zorg voor voldoende frisse lucht

De nieuwe, vierde basisregel gaat om frisse lucht. Door de binnenlucht te vervangen met verse buitenlucht beperk je de verspreiding van het virus. Zorg dus dat er genoeg en regelmatig wordt geventileerd en gelucht, zowel thuis als in winkels, horeca, op school en op het werk. Het advies: altijd een raampje of ventilatierooster open en meerdere keren per dag thuis de ramen en deuren wijd openzetten.

Waarom ventileren en luchten?

Ventileren is het continu verversen van binnenlucht met verse buitenlucht. Luchten is het wijd tegenover elkaar openzetten van ramen en deuren, om deze lucht snel te verversen. Als er niet wordt geventileerd in een ruimte waar een besmette persoon aanwezig is, wordt de concentratie virusdeeltjes die hij of zij uitademt niet verdund. Zo kunnen die deeltjes de ruimte dus niet verlaten. Goed ventileren heeft dus zeker zin, maar het vervangt de andere basisregels niet. Thuis kan bovendien niet altijd de anderhalvemeterregel worden gehandhaafd.

Hoe ventileren en luchten?

Tijdens de persconferentie van 19 juli werd gezegd dat er “minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt”. Het advies van RIVM is iets strenger. Het instituut raadt aan om 24 uur per dag te ventileren. Dat betekent: een raam op een kier, een ventilatierooster open of ventilatiesysteem aan. Verder zou “een aantal keren per dag” moeten worden gelucht. Hoe vaak, meldt het RIVM niet. Een goede tip: ventileer en lucht alsof iemand in huis rookt. Zo werd vroeger, toen nog veel binnen werd gerookt, voorkomen dat het blauw stond en de geur in de kamer bleef hangen. Let er ook om op specifieke momenten te luchten. Na het koken en na het douchen bijvoorbeeld. Maar ook als je gewerkt hebt met producten als verf of lijm.

Bekijk ook: Thuiswerken tijdens corona: slim je thuiskantoor inrichten