Een houten tiny house op een groot stuk land met gras.

Tiny house: iets voor jou?

14 april 2020

Laatste update: 26 maart 2024

De Tiny House Movement of Tiny House Beweging wordt steeds groter in Nederland. Steeds meer mensen zien wel iets in een permanente bewoning van een tiny house. Een tiny house is een nieuwe woonvorm met een achterliggende, groene filosofie. De bewoners van tiny houses willen vaak kleiner en duurzamer (of: tiny) wonen om zo een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk op de aarde achter te laten. Het is een volwaardige woonvorm. 

Inhoudsopgave

    Hoe groot is een tiny house in Nederland?

    Tiny houses zijn meestal kleiner dan 28 vierkante meter en bezitten duurzame voorzieningen. De woning wordt vaak speciaal gebouwd voor de bewoner van de microwoning. Daardoor zijn er weinig dezelfde microwoningen te vinden in Nederland.

    Verschil tussen een kleine woning en tiny house

    Het grote verschil tussen een normale kleine woning en een tiny house, is de duurzaamheid. Bewoners van een tiny house zijn zich vaak erg bewust van de ecologische voetafdruk die ze achterlaten op de aarde en willen hier graag iets aan doen. Een tiny house is daarom vaak ook erg duurzame woning met zonnepanelen en andere duurzame opties.

    Een tiny house in Zwitserland met zonnepanelen.

    In een tiny house wonen: de Tiny House Movement

    De Tiny House Movement is een groeiende trend in Nederland waarbij mensen kiezen voor een minimalistische levensstijl en in een klein huis wonen. Het idee achter deze beweging is dat je met minder spullen en ruimte ook gelukkig kunt zijn en dat je hiermee een duurzame levensstijl kunt creëren. Tiny houses zijn vaak zelfvoorzienend en hebben bijvoorbeeld zonnepanelen of een regenwatersysteem.

    Aantal voordelen

    Door te kiezen voor een kleine woning, gebruik je minder grondstoffen en energie en heb je minder impact op het milieu. Daarnaast kan het financieel aantrekkelijk zijn, omdat je vaak minder hypotheek hoeft te lenen of minder huur hoeft te betalen.

    Hoe groot mogen tiny houses zijn?

    Een tiny house mag maximaal vijftig vierkante meter zijn. Een huisje op wielen mag maximaal 13,6 meter lang, 2,6 meter breed en vier meter hoog zijn. 

     

    Wat kost een tiny house?

    Tiny houses worden op dit moment vooral gebouwd voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning. Toch komt het voor dat iemand een tiny house verhuurt. Wil jij een tiny house huren? Check dan regelmatig het woningaanbod op Huurstunt. Schrijf je ook in voor de woningnieuwsbrief; wellicht vind je zo een tiny house.

    Wat kost een microhuurwoning?

    De kosten van microhuurwoningen zijn dan volledig afhankelijk van de hoeveelheid punten die de woning scoort in het puntenstelsel. Als je zelf zoekt naar een microkoopwoning, dan kun je ervan uitgaan dat de woning ongeveer vijftigduizend euro kost. De woning wordt dan voor je gebouwd. Let op: hier zit vaak nog geen grond bij. Het is helemaal afhankelijk van waar je wilt gaan wonen hoe duur de grond is. Ga dus op onderzoek uit en ontdek welke plek voor jou haalbaar is.

    De voordelen van een tiny house

    Als je een tiny house-bewoner vraagt naar de voor- en nadelen van hun woning, zullen veel van hen vol lof spreken over hun kleine woning. Het is daarom ook niet lastig om voordelen te vinden in deze kleine woonvorm.

    Een houten tiny house in de natuur met gele bloemetjes voor het huis.

    Goedkoper

    Doordat een tiny house relatief klein is, heb je ook minder kosten. Je zult minder energie verbruiken en ook je hypotheekkosten zullen flink beperkt worden. Een andere handige bijkomstigheid is dat woningen vaak amper ruimte hebben voor spullen, waardoor je minder zult uitgeven aan onnodige dingen. Je zult in de maand daardoor veel geld overhouden voor dingen waar jij gelukkig van wordt.

    Snel opgeruimd

    Als jij geen fan bent van het huishouden, is een tiny house wellicht de oplossing. Je hebt weinig ruimte en daardoor is er ook weinig plek om stof te vangen. Je bent zo klaar met dat rondje stofzuigen en dweilen. Ook zul je snel leren dat rondslingerende spullen heel frustrerend zijn, omdat je weinig ruimte tot je beschikking hebt. Je zult daardoor al snel een echte opruimkoning(in) worden.

    Buitenleven

    Doordat je woning klein is, ben je veel eerder geneigd om naar buiten te gaan. Je krijgt veel frisse lucht en zult ook meer bewegen. Voor je algemene gezondheid is een microwoning daardoor een goede keuze. Helemaal als je bijvoorbeeld in Arnhem, op loopafstand van de Veluwe woont. De meeste tiny housers hebben bovendien ook een eigen moestuin waardoor ze veel buiten te vinden zijn.

    Een tiny house met rode dakpannen gelegen in een bos.

    De nadelen van een tiny house

    Hoe leuk een tiny house ook klinkt, er zijn ook nadelen te noemen. Het wonen in een dergelijke microwoning gaat niet altijd over rozen en het is goed om je daarvan bewust te zijn. Doordat je goed voorbereid te werk gaat, zul je niet voor verrassingen komen te staan en voorkom je teleurstellingen.

    Nederlandse wet niet voorbereid

    Het grootste probleem van mensen die graag een tiny house willen, is de Nederlandse wetgeving. Zeker als je een microwoning op wielen wilt, is het lastig om een vast woonadres op te geven. De wetgeving in Nederland stelt dat iedereen een vast woon- of postadres nodig heeft.

    Inschrijven op adres

    Het is zelfs zo dat je na acht maanden uit je gemeente wordt uitgeschreven en na een jaar uit Nederland. Het is dus belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn en ervoor te zorgen dat je je kunt inschrijven op het adres van je tiny house. Een postadres is eventueel een tijdelijke oplossing. Dat adres is namelijk drie tot zes maanden geldig.

    Klein: niet altijd fijn

    Klein wonen heeft niet altijd alleen maar voordelen en dat ga je op den duur ook merken. Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om logees te huisvesten in je tiny house en zelfs een diner organiseren wordt lastig. In de zomer is dit natuurlijk makkelijker, omdat je dan met z’n allen naar buiten kunt, maar in de winter is dat een uitdaging.

    Snel rommelig

    Ook is het belangrijk dat je goed blijft opruimen, want door de kleine ruimte is het kleine rommeltje al vervelend. Je zult dus moeten leren om je spullen gelijk op te bergen en hier niet te lang mee te wachten.

    Netjes opgeruimde binnenkant van een tiny house.

    Gebrek aan privacy

    Wanneer je alleen woont in een Tiny House, zul je hier geen last van hebben. Toch zijn er ook stellen en zelfs hele gezinnen die tiny living omarmen. Als gezin kun je aanlopen tegen het gebrek aan privacy. Je hebt vaak geen eigen kamer en zult dus vaak op elkaars lip zitten. Bovendien zijn telefoongesprekken of andere gesprekken niet privé, omdat er altijd iemand binnen gehoorafstand te vinden is. Dit kan zorgen voor irritaties en je zult moeten nadenken of je dit wilt.

    Tiny House projecten in Nederland

    Er zijn verschillende interessante, permanente Tiny House projecten in Nederland. Je vindt deze permanente tiny huurwoningen verspreid over het land.

    1. Tiny House Alkmaar

      In Alkmaar staat een Tiny House buurtje met vijf Tiny Houses. Deze buurt is een initiatief van de gemeente Alkmaar en er wonen mensen die zich willen inzetten voor duurzaamheid en community building. De huisjes zijn zelfvoorzienend en er is een gezamenlijke tuin waar groente en fruit verbouwd wordt.

    2. Tiny House Delft

      In Delft staat een Tiny House dorp met 24 huisjes. Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Delft en een groep Tiny House liefhebbers. De huisjes zijn duurzaam gebouwd en er is veel aandacht voor een gezamenlijke leefomgeving. Er is bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin, een wasruimte en een kantine.

    3. Tiny House 4 all

      Tiny House 4 all is een project dat Tiny Houses beschikbaar wil maken voor mensen die door omstandigheden geen woonruimte hebben. Het project richt zich op kwetsbare groepen zoals jongeren en daklozen. Het doel is om deze groepen een tijdelijk thuis te bieden en ze te ondersteunen bij het opbouwen van hun leven.

    4. Tiny op Texel

      In de nieuwe wijk Buurtskap de Tuunen op Texel is er ruimte voor natuur en zelfbouw. Je vindt er een permanent tiny house project met ruimte voor zes tiny houses. De gemeente heeft ruimte gemaakt voor een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project. De eerste drie tiny houses staan er al.

    5. Tiny House Techum

      In Leeuwarden komt een permanente wijk met tien tiny houses. De grond onder de huisjes is in erfpacht uitgegeven aan de bewoners. Een carport is onderdeel van het project en wordt gebouwd door de gemeente. Iedere tiny house heeft een eigen berging, voorzien van elektriciteit en een overdekte parkeerplek.

    Tiny House Nederland

    Woon jij al in een tiny house, ga je verhuizen naar een tiny house, ben je op zoek naar tiny house woonlocaties, of wil je meer weten over tiny houses in Nederland? Dan kun je terecht op de website van Tiny House Nederland. Je vindt hier meer informatie over de tinyhousebeweging, projecten, ervaringen van mensen die in een tiny house wonen, en hulpbronnen. Ook vertelt Tiny House pionier Marjolein Jonker over haar ervaringen.