Stijgende huurprijzen zorgen voor financiële problemen bij modaal inkomen

Stijgende huurprijzen zorgen voor financiële problemen bij modaal inkomen

10 april 2020

Laatste update: 05 mei 2023

In de vrije sector lijkt er maar geen einde te komen. De uit de pan rijzende huurprijzen zijn opnieuw gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht. Voor woningzoekenden met een modaal inkomen is dit slecht nieuws. Vooral als starter en eenverdiener is het steeds moeilijker om het financiële plaatje rond te krijgen. Maar ook tweeverdieners met middeninkomens hebben meer moeite om te slagen op de huizenmarkt.

Toenememde huurprijzen door WOZ-waardestijging

Woningwebsite Pararius onderzocht dat de prijs per vierkante meter in 2020 met 4,9% steeg ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de Randstad kampte met extreme prijsstijgingen. In Haarlem namen de huurprijzen toe met wel 11,2%.

De reden van deze stijging is dat de WOZ-waarde van de woningen ook omhoog blijft gaan. Er is daar veel vraag naar woningen, maar te weinig aanbod. De prijzen stijgen hierdoor.

Minder sociale huurwoningen

Het grote nadeel voor de huurder is dat er steeds minder sociale huurwoningen beschikbaar komen. Er zijn minder huurwoningen waar huurtoeslag voor aangevraagd kan worden. Voor mensen met een inkomen onder de huurtoeslaggrens is dit vervelend.

Voor een relatief klein appartement betaal je nu de een gemiddelde huurprijs van een huurwoning in de vrije sector. Veel minima kunnen deze prijzen niet betalen en komen daardoor in de problemen.

Huurprijsstijging in de middelgrote steden

Volgens Pararius daalde de landelijke gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector in het vorige kwartaal (het vierde kwartaal van 2022) met 1,1% ten opzichte van een jaar geleden. Sinds het eerste kwartaal van 2022 daalden de huurprijzen in alle provincies.

In steden, en dan met name in de (middel)grote steden, worden daarentegen vooral opnieuw prijsstijgingen gemeten. Ook gemeubileerde woningen in de steden werden vorig jaar 1,8% duurder dan een jaar ervoor. Hierdoor kan het zijn dat nieuwe huurders in de grootste steden vooral mensen zijn met hoge inkomens.

Puntenstelsel bij een sociale huurwoning

Minister Ollongren van Defensie (eerder van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vond dat de WOZ-waarde weer beperkt diende te worden. De Woonbond vond zelfs dat de WOZ-waarde weer bepaald moet worden aan de hand van het puntenstelsel.

Datzelfde puntensysteem wordt ook gebruikt om de maximale huurprijs vast te stellen. Op dit moment geldt dit stelsel niet voor woningen die meer kosten dan € 808,06 per maand. Dit zijn de zogeheten vrijesectorwoningen.

Financiële stress

Door de enorme stijging in de huurprijzen is het ook niet zo gek dat veel mensen in de financiële problemen komen. In de ideale wereld zou je niet meer dan de helft van je inkomen mogen besteden aan vaste lasten.

In de praktijk ligt dit anders. Bijna 40% van de mensen zegt moeite te hebben met rondkomen en zegt dat sparen bijna onmogelijk is. Dit komt onder andere door de hoge huurprijzen en dat zorgt voor veel financiële stress.

Wat is een modaal inkomen?

Een modaal inkomen is het meestvoorkomende inkomen. Het is het inkomen dat het vaakst voorkomt in Nederland. Het Centraal Planbureau (CPB) noemt het modaal inkomen bij het laten zien van maatschappelijke effecten van politieke beslissingen.

Bij het modale inkomen of salaris gaat het om het bruto inkomen. Het vakantiegeld wordt meegerekend. Volgens het Centraal Planbureau verdient iemand met een modaal inkomen in 2023 € 40.000 bruto per jaar.

Het modaal inkomen neemt steeds toe. Zo was het modaal inkomen in 2010 € 32.500 en in 2020 € 36.500. Een verdere stijging van het modaal inkomen ligt in de lijn der verwachting. 

Uit een rapportage van het Nibud blijkt dat zelfs mensen met een modaal inkomen en een huur van € 580 al te veel geld kwijt zijn aan hun vaste lasten. Dit staat haaks op de plannen van minister Ollongren om mensen met een middeninkomens te weren van de sociale huurmarkt.

Zij zouden dan een woning moeten huren die meer kost dan € 808,06 per maand. Toen dat plan aan het licht kwam, regende het meldingen op het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond. Mensen maakten zich hier zorgen om.

Bekijk ook: Huren met een modaal inkomen in 2020

Vrije sector

In de vrije sector zijn deze cijfers nog veel zorgwekkender. In de sociale huursector besteedt men 56% van het inkomen aan vaste lasten, maar in de vrije sector ligt dit percentage op 65%. Het Nibud maakt zich ernstig zorgen over de financiële gezondheid van deze mensen, omdat sparen op deze manier moeilijk wordt en ze onverwachte uitgaven niet kunnen dragen.

Huurcheck doen

Voor mensen die in een sociale huurwoning wonen is er inmiddels een oplossing bedacht. Huurders die te veel huur betalen in verhouding tot hun inkomen, kunnen via een huurcheck kijken of zij in aanmerking komen voor huurverlaging of bevriezing. Dit is afgesproken in het Sociaal Huurakkoord.

Wanneer huurders een huur betalen boven de € 575 kunnen deze huurders vanaf 1 juli 2023 een huurverlaging aanvragen.

Ook huurders met éénpersoonshuishouden onder de AOW en een huurprijs boven de sociale huurgrens en een inkomen tot € 23.250 kunnen een huurverlaging aanvragen. Voor meerpersoonshuishoudens geldt hierbij een maximaal inkomen van € 30.270. Dit plan zou huurders met een hoge huur moeten helpen om het hoofd boven water te houden.

Verder lezen: Betaalbare woningen zijn steeds zeldzamer

Betaalbaar wonen

Mensen die op dit moment op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning komen vaak van een koude kermis thuis. Maar toch zijn er manieren om die ene betaalbare woning te bemachtigen. Huurstunt verzamelt het woonaanbod op één centrale plek, zodat je eenvoudig kunt zoeken naar een woning die voldoet aan je woonwensen én binnen je budget valt.

Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief van Huurstunt waardoor het bemachtigen van die ene woning nog makkelijker wordt. Deze nieuwsbrief kun je volledig aan je eigen woonwensen aanpassen, zodat je een mail krijgt met woningen die voldoen aan jouw huurprijseisen. Op die manier ben je altijd snel op de hoogte als er een woning geplaatst wordt die binnen jouw budget valt.

Een woning vinden die binnen jouw budget valt, is hierdoor tóch nog mogelijk. Meld je vandaag nog aan bij Huurstunt. Aanmelden is volledig gratis.