Stijgende huurprijzen zorgen voor financiële problemen bij modaal inkomen

Stijgende huurprijzen zorgen voor financiële problemen bij modaal inkomen

10 april 2020

Laatste update: 26 maart 2021

In de vrije sector lijkt er maar geen einde te komen. De uit de pan rijzende huurprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht. Voor woningzoekenden met een modaal inkomen is dit slecht nieuws. Vooral als starter en eenverdiener is het steeds moeilijker om het financiële plaatje rond te krijgen. Maar ook tweeverdieners met middeninkomens hebben meer moeite om te slagen op de huizenmarkt.

Stijgende huurprijzen door WOZ-waardestijging

Woningwebsite Pararius onderzocht dat de prijs per vierkante meter met 4,9 procent gestegen is ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de Randstad heeft te kampen met extreme prijsstijgingen. In Haarlem namen de huurprijzen toe met wel 11,2 procent. De reden van deze stijging is dat de WOZ-waarde van de woningen ook omhoog blijft gaan. Dit is ook precies de reden dat er in de Randstad een hogere prijsstijging te zien is. Er is daar veel vraag naar woningen, maar te weinig aanbod. De prijzen stijgen hierdoor en dat merk je.

Het grote nadeel voor de huurder is dat er steeds minder sociale huurwoningen beschikbaar komen. Er zijn minder huurwoningen waar huurtoeslag voor aangevraagd kan worden. Voor mensen met een inkomen onder de huurtoeslaggrens is dat erg vervelend. Voor een relatief klein appartement betaal je nu de prijs van een huurwoning in de vrije sector. Veel minima kunnen die prijzen niet betalen en komen daardoor in de problemen.

Puntenstelsel

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van mening dat de WOZ-waarde weer beperkt dient te worden. De Woonbond vindt zelfs dat de WOZ-waarde weer bepaald moet worden aan de hand van het puntenstelsel. Datzelfde puntensysteem wordt ook gebruikt om de maximale huurprijs vast te stellen. Op dit moment geldt dit stelsel niet voor woningen die meer kosten dan 720 euro per maand. Dit zijn de zogeheten vrijesectorwoningen.

Financiële stress

Door de enorme stijging in de huurprijzen is het ook niet zo gek dat veel mensen in financiële problemen komen. In de ideale wereld zou je niet meer dan de helft van je inkomen mogen besteden aan vaste lasten. In de praktijk ligt dit echter wel anders. Bijna 40 procent van de mensen zegt moeite te hebben met rondkomen en zegt dat sparen bijna onmogelijk is. Dit komt onder andere door de hoge huurprijzen en dat zorgt voor veel financiële stress.

Modaal inkomen

Uit een rapportage van het Nibud blijkt dat zelfs mensen met een modaal inkomen en een huur van 580 euro al te veel geld kwijt zijn aan hun vaste lasten. Dit staat haaks op de plannen van minister Ollongren om mensen met een middeninkomens te weren van de sociale huurmarkt. Zij zouden dan een woning moeten huren die meer kost dan 720 euro per maand. Sinds dat plan aan het licht kwam, regent het meldingen op het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond. Mensen maken zich hier heel veel zorgen om.

Bekijk ook: Huren met een modaal inkomen in 2020

Vrije sector

In de vrije sector zijn deze cijfers nog veel zorgwekkender. In de sociale huursector besteedt men 56 procent van het inkomen aan vaste lasten, maar in de vrije sector ligt dit percentage op 65 procent. Het Nibud maakt zich ernstig zorgen over de financiële gezondheid van deze mensen, omdat sparen op deze manier heel moeilijk wordt en ze onverwachte uitgaven niet kunnen dragen.

Huurcheck doen

Voor mensen die in een sociale huurwoning wonen is er inmiddels een oplossing bedacht. Huurders die te veel huur betalen in verhouding tot hun inkomen, kunnen via een huurcheck zien of zij in aanmerking komen voor huurverlaging of bevriezing. Dit is afgesproken in het Sociaal Huurakkoord. Huurders die een inkomen onder de huurtoeslaggrens hebben en een huur hebben tussen de 605 en 651 euro kunnen nu bevriezing aanvragen. Wanneer huurders een huur betalen boven de 720,42 euro kunnen deze huurders een huurverlaging aanvragen. Ook huurders met een huurprijs boven de sociale huurgrens en een inkomen tot 38.035 euro kunnen een bevriezing aanvragen. Hierdoor mag de huurprijs niet verder verhoogd worden. Dit plan zou huurders met een hoge huur moeten helpen om het hoofd boven water te houden.

Verder lezen: Betaalbare woningen zijn steeds zeldzamer

Betaalbaar wonen

Mensen die op dit moment op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning komen vaak van een koude kermis thuis. Maar toch zijn er manieren om die ene betaalbare woning te bemachtigen. Huurstunt verzamelt het woonaanbod op één centrale plek, zodat je eenvoudig kunt zoeken naar een woning die voldoet aan je woonwensen én binnen je budget valt.

Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief van Huurstunt waardoor het bemachtigen van die ene woning nog makkelijker wordt. Deze nieuwsbrief kun je volledig aan je eigen woonwensen aanpassen, zodat je een mail krijgt met woningen die voldoen aan jouw huurprijseisen. Op die manier ben je altijd snel op de hoogte als er een woning geplaatst wordt die binnen jouw budget valt.

Een woning vinden die binnen jouw budget valt, is hierdoor tóch nog mogelijk. Meld je vandaag nog aan bij Huurstunt. Aanmelden is volledig gratis.