Kamernood studentenstad Groningen verdwijnt door Corona

Kamernood studentenstad Groningen verdwijnt door Corona

14 mei 2020

Laatste update: 06 oktober 2020

Voor de coronacrisis was er in Groningen een dramatisch tekort aan studentenhuisvesting. Het was op een moment zelfs zo schrijnend dat internationale studenten die naar Groningen kwamen om te studeren, moesten slapen in een tent om overdekt te kunnen slapen. Het was bijna onmogelijk om een betaalbare kamer te vinden in de stad, maar dat lijkt nu even voorbij. Zo dramatisch als de kamernood was, zo snel is hij ook weer weg. Op dit moment wordt er zelfs gesproken over een overschot van kamers in de studentenstad.

Studentenhuizen lopen leeg

Op dit moment is er veel minder vraag naar woonruimte, zo meldt de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen. Veel studenten zijn naar hun ouders gegaan toen de universiteiten sloten vanwege de coronacrisis. Ook het studentenleven is niet meer toegankelijk in de stad, omdat alle horeca gesloten is. Studenten zagen het nut niet meer om hun kamer aan te houden, omdat het nog onduidelijk is hoe lang de crisis nog aanhoudt. Door het vertrek van al deze studenten, is er nu opeens een overschot aan studentenhuisvesting in Groningen. Was het eerst niet mogelijk om kamers te vinden onder de 400 euro, kun je nu een kamer krijgen voor 240 euro per maand. Voor studenten die al langer op zoek zijn naar betaalbare woonruimte in Groningen is dit dus een buitenkans.

Ook de studentenhuisvesting die bedoeld is voor internationale studenten loopt leeg. In de voorgaande jaren kwamen deze studenten nauwelijks aan een kamer in de studentenstad en moesten ze zelfs van bank naar bank leven. Inmiddels hebben ruim 900 studenten de huur opgezegd en is teruggegaan naar hun thuisland.

Voor verhuurders van de A-locaties in Groningen, lijkt er op dit moment nog niet zoveel aan de hand. Zij kunnen het hoofd nog goed boven water houden. Voor verhuurders die hun kamers verhuren buiten de Groningse binnenstad, wordt het wat lastiger. Zij gaan wel wat merken van de leegloop die op dit moment plaatsvindt in Groningen.

Studentenverenigingen in nood

Niet alleen verhuurders in Groningen hebben het zwaar, ook studentenverenigingen merken dat er minder studenten in de stad zijn. Ook de introductieweek van de Groningse studenten gaat niet door en vooral dat is een tegenvaller voor de verenigingen. De twee grootste studentenverenigingen van de stad Vindicat en Albertus Magnus zijn niet bang voor financiële problemen, omdat zij doorgaan 30 tot 40 procent van hun nieuwe leden werven tijdens de introductieweek. Voor andere studentenverenigingen, zoals Dizkartes en Cleopatra ligt dit aantal veel hoger. Sommige verenigingen kunnen hun nieuwe leden alleen werven tijdens die week en voor die verenigingen is het daarom extra erg dat er minder studenten naar Groningen komen.

Wil jij in Groningen studeren en ben je op zoek naar een kamer? Meld je gratis aan voor de woningnieuwsbrief van Huurstunt om dagelijks op de hoogte gehouden te worden van nieuwe kamers in Groningen.