Je huurwoning onderverhuren; mag dat?

Je huurwoning onderverhuren; mag dat?

16 augustus 2022

Laatste update: 04 juli 2023

Je huurt een zelfstandige woonruimte en wil de woning in de zomermaanden graag onderverhuren als je op vakantie gaat. Airbnb staat er tenslotte vol mee. Mag dat? Het verhuren van een sociale huurwoning mag in de regel niet. Huur je van een particuliere verhuurder, dan heb je voor het onderverhuren van je woning uitdrukkelijke toestemming nodig van deze verhuurder en eigenaar. 

Inhoudsopgave

    Mogelijke hobbels op de weg

    Je vakantie terugverdienen door je woning te onderverhuren. Het klinkt aantrekkelijk en eenvoudig, maar het is niet zomaar toegestaan. Hou in elk geval rekening met het volgende:

    • de gemeentelijke huisvestingsverordening
    • de toestemming van de huiseigenaar
    • de dekking van je woonverzekering bij verhuur
    • je aansprakelijkheid bij onderverhuur

    Daarnaast zijn er vast ook nog andere regels om in acht te nemen voordat je besluit je woning tijdelijk onder te verhuren.

    De hobbels uitgelegd

    De huisvestingsverordening van de gemeente bepaalt of je een huisvestingsvergunning nodig hebt. Is dit het geval, dan mag je je woning zonder vergunning niet tijdelijk verhuren. Ook niet voor even.

    Bij een huurwoning moet de huiseigenaar toestemming geven voor de onderverhuur. Is het contractueel toegestaan, dan mag je de woning onderverhuren. Anders heb je instemming nodig van de verhuurder. Verhuur je je huis zonder toestemming dan is er sprake van illegale onderverhuur en komt de verhuurder erachter, kan dit voor hem of haar een reden zijn om de huurovereenkomst te verbreken.

    De hoofdverhuurder stopt dan je huurcontract en kan zelfs naar de rechter stappen. Ook is het verstandig om te kijken naar de dekking van je inboedel- en opstalverzekering bij verhuur. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Is je inboedel gedekt bij onderverhuur, dan verschilt het nog per verzekeraar hoelang dit het geval is.

    Dit kan driehonderd dagen zijn, maar ook dertig dagen. Ook zijn vandalisme en diefstal door huurders vaak niet gedekt. Wil je een beroep doen op je verzekering, dan moet je een huurovereenkomst kunnen overleggen. Denk hier dus goed over na voordat je besluit je huurwoning tijdelijk onderverhuren.

    Bovendien kun je aansprakelijk worden gesteld als de huurders iets overkomt. Informeer bij je eigen verzekeraar of je aansprakelijkheid geregeld is en laat je zo mogelijk bijverzekeren. Ook kun je gebruik maken van de verzekeringen van Airbnb. Meer informatie hierover en over de regels die het platform verbindt aan verhuren kun je vinden op de website van Airbnb.

    Huurcontract en huurprijs

    Onderhuren is dus niet zomaar toegestaan. Of je besluit je woning te verhuren is uiteindelijk aan jou. Bij twijfel over één van bovenstaande hobbels is het misschien beter om illegale onderhuur te voorkomen en het niet te doen.

    Zijn er geen obstakels, dan kun je ervoor kiezen om de zaken rondom de onderhuur goed te regelen en relaxed op vakantie te gaan. Voor het opstellen van een huurovereenkomst kun je op internet naar een standaard huurcontract zoeken. Ook kun je er voorbeelden van huurcontracten vinden. In het contract ben jij de hoofdhuurder, de tijdelijke gast is de onderhuurder.

    Bij het vaststellen van de huurprijs mag je best rekening houden met je vaste lasten, zoals bijvoorbeeld energieverbruik van de huurder en het gebruik van diensten zoals internet en televisie. Ook maakt het natuurlijk uit of je één kamer verhuurt of de hele woning of appartement.

    Belastingen

    Het onderverhuren van je woning heeft meestal geen gevolgen voor de hoogte van de inkomstenbelasting. Ontvang je huurtoeslag, dan heeft onderhuren meestal geen direct effect op de hoogte van je toeslag omdat het om een korte periode gaat. Maar wil je het zeker weten, dan kun je op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken om dit zeker te weten. Wil je graag meer weten over de rechten van verhuurders, onderverhuurders en huurders? Dan kun je ook terecht op de website van het Juridisch Loket.