een bank in een kamer

Met deze 5 tips kun jij het beste een kleine kamer inrichten

03 november 2020

Laatste update: 22 maart 2024

In 2020 kregen we te maken met de grootste huurprijsstijging in zes jaar tijd, met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als uitschieters. Een betaalbare kamer, appartement of huis vinden is toch niet te veel gevraagd? Je hebt geen zeeën van tijd en zwemt niet bepaald in het geld. Je moet dus genoegen nemen met wat minder woonoppervlakte. Gigantisch hoeft je nieuwe stekkie echt niet te zijn. Als je er maar je thuis van kunt maken. 

Inhoudsopgave

  Let there be light!

  Met lichtgekleurde muren lijkt je kamer al gauw een stuk ruimer. Voordat je alles met spierwitte verf gaat bekladden: vergeet niet sfeer aan te brengen! Voor een ruimtelijk gevoel kun je daarom het best met neutrale, lichte kleuren werken. Jouw liefde voor kleur kun je altijd kwijt in accenten, die je later aan kunt brengen.

  Verf 1 muur

  Verf bijvoorbeeld één muur in je favoriete kleur. Dit mag best een donkerdere tint zijn, vooral als de kamer een minder gebruikelijke vorm heeft. De vuistregel hier is: een donkere muur lijkt dichterbij. Heb je dus een langgerekte kamer? Door de muur die het verst verwijderd is donker te maken, oogt je kamer meteen een stuk breder.

  kleine lichte kamer met meubels

  Opgeruimd staat netjes

  Je hebt al weinig ruimte voor je meubels, laat staan een zolder om alles in te dumpen. Hoe moet je dan al je spullen nog kwijt? Of je nu plek zoekt voor je racefiets of schoenencollectie; zorg dat je voldoende opbergruimte vrijmaakt. En met een beperkt aantal vierkante meters tot je beschikking, moet je daar soms behoorlijk creatief voor zijn.

  Ruimte op onverwachte plekken

  Vaak is er op onverwachte plekken nog ruimte te vinden, of te maken. Boven op of onder meubels, met planken, kasten, opberglades en -mandjes maak je meer plaats voor je inboedel. Ga zelf aan de klus of schakel een doe-het-zelver of professional in om alle ruimte optimaal te benutten.

  Zwarte kast met boeken en andere spullen er in

  Werk de hoogte in

  Met weinig horizontale woonoppervlakte tot je beschikking zul je de hoogte in moeten gaan. Haal dus die accuboormachine onder het stof vandaan en duw een paar pluggen de muur in! Hang planken, kastjes, planten en kunst op aan je muren voor een warmer en sfeervoller thuis.

  Creëer meer ruimte

  Hoge, smallere kasten werken ook vaak goed. Daarmee creëer je meteen meer opbergruimte in de hoogte. In plaats van staande lampen is verlichting aan de muur of het plafond ook een goed idee. Als je de gelukkige eigenaar bent van een smart-tv: hang ‘m op en monteer je soundbar ook meteen aan de muur.

  Een kleine studentenkamer met een boekenkast en een grijze bank

  Multifunctionele meubels

  Huurders van een kamer of appartement moeten vaak hun fantasie gebruiken. Door multifunctionele meubels in huis te halen, kun je een hoop plek besparen. Zoek bijvoorbeeld een goede (slaap)bank waar je gasten op kunnen slapen als ze bij je komen logeren. Fix een uitklapbare tafel voor jezelf, waar je aan kunt eten, maar ook werken en/of studeren.

  Items met dubbele doeleinden

  Er zijn genoeg items te vinden die je dubbele doeleinden kunt geven: koffietafeltjes die je kunt omtoveren tot zitjes of kasten die naast hun opbergfunctie ook een ruimte kunnen opdelen. We sluiten af met één onmisbaar item om iedere kamer ruimtelijker te maken: spiegels. Zet ze op tactische plekken neer, zodat ze licht weerkaatsen en je zo nu en dan jezelf kunt aanschouwen.

  Een vrouw met een laptop aan tafel

  Go big and be home

  Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zorg in ieder geval voor een paar grotere meubels. Als je wat minder ruimte hebt, wil je juist rust aanbrengen in je kamer. Een grote verzameling aan tafeltjes, stoeltjes en kleedjes oogt al snel rommelig. Grotere meubels zijn ideaal om die chaos te voorkomen. Juist een mooie grote bank en lange gordijnen brengen rust. Let er wel op dat een bank het best van de vloer kan staan, op hoge poten dus. Dit oogt ruimtelijker. Haal ook een groot tapijt in huis. Zo leuk je meteen die saaie vloer op.

  Een kleine kamers met een grote bank en andere meubels

  Een huis huren nog niet gelukt? Meld je gratis aan bij Huurstunt, probeer 14 dagen gratis een Premium-account uit en wie weet mag je binnenkort die bescheiden, stijlvolle kamer intrekken!