Goedkoop een huis huren steeds minder gemakkelijk

Goedkoop een huis huren steeds minder gemakkelijk

14 november 2017

Laatste update: 05 mei 2023

In veel grote steden is het te merken: de betaalbaarheid van woningen neemt af. Dit is te merken in steden als Londen en Berlijn, maar ook in Nederland, met name in Amsterdam en Rotterdam wordt goedkoop huren steeds lastiger. Zowel koopwoningen als huurwoningen lijken simpelweg niet meer te betalen voor 'de gewone burger’. Niet alleen huishoudens met een laag inkomen, maar zelfs huishoudens met een gemiddeld inkomen hebben het moeilijk als ze op zoek gaan naar een nieuwe woonruimte in een gewilde plek. De vraag naar een betaalbare koop- of huurwoning is inmiddels groter dan het aanbod.

Veranderende huizenmarkt

Er zijn meerdere redenen waarom de huizenprijzen zo oplopen. Eén daarvan is dat veel gemeenten rijke investeerders willen aantrekken. Bestaande huurhuizen worden hierdoor gesloopt om plaats te maken voor woningen die meer geld opleveren. Zo zijn er voor huizenkopers minder betaalbare woningen beschikbaar.

Wanneer er geen koopwoningen, maar huurwoningen worden gebouwd, ligt hier de focus op de vrije sector en dan specifiek op het middensegment in plaats van goedkopere huurwoningen. Deze woningen worden verhuurd voor een huurprijs tussen de € 711 en € 1.000. Voor veel mensen is deze huursom niet op te brengen.

Een andere reden dat betaalbare woningen verdwijnen is de verkoop van de sociale huurwoningen. Woningbouwverenigingen gaan steeds meer werken als commercieel bedrijf en niet meer als een echte vereniging. Door de huurwoningen te verkopen, ontvangen de woningbouwverenigingen een mooie zak met geld, maar ondertussen staan huurders op straat.

Hoge huurprijs

Verder is er uit onderzoek gebleken dat huurders gemiddeld gezien een derde deel van het inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Dit komt door de hoge huursom, energiekosten en lokale belastingen. Bij veel huurhuizen is het zo dat wanneer de woning mooi is opgeknapt, daarna de huurprijs omhoog schiet. De kosten moeten er toch weer uit.

De huurders hebben dan wel een mooi huis, maar ervan kunnen genieten is lastig. Uit cijfers is dan ook gebleken dat de huurprijzen van bijna twee op de drie huizen aansluiten bij het inkomen van de huurders. Voor 15% is de huursom te hoog ten opzichte van het netto besteedbaar inkomen.

Meer lezen: Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning

Goedkoop een huis huren in Duitsland

In Berlijn zijn huurdersorganisaties samen met hulp van de lokale overheid in actie gekomen tegen de grote daling van betaalbare huurhuizen. Zo hebben huurders meer vrijheid gekregen om tegen een verhoging van de huursom in te gaan.

Er zijn speciale zones in de stad gekomen waar verhuurders de huurprijs na een renovatie niet meer zomaar omhoog mogen gooien. Het doel hiervan is om de mogelijkheid te behouden voor iedereen om in Berlijn een geschikte huurwoning te vinden, of je nu veel of weinig te besteden hebt.

Het nadeel van deze nieuwe maatregel is dat verhuurders hierdoor gemakkelijker een woning laten verpauperen. De verhuurders krijgen immers toch niet meer geld als ze iets gaan doen aan de woning.

Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn om de regels voor de vrije sector te verscherpen. Verpaupering moet per slot van rekening voorkomen worden, want stadsvernieuwing is een must, en het streven naar duurzame woningen wordt ook steeds belangrijker.

Huurstunt helpt je op weg

Het vinden van goedkope huurwoningen en appartementen is nog een probleem in Nederland, maar hopelijk zal dit probleem snel worden aangepakt. Ondanks alles worden er op Huurstunt nog altijd woningen te huur aangeboden die geschikt zijn voor ieder budget, zelfs in grote steden als Amsterdam.

Het woningaanbod op Huurstunt wordt dagelijks vernieuwd met woningen van makelaars en particuliere verhuurders, zodat je er de nieuwste woningen vindt en er snel een geschikte, betaalbare eengezinswoning of appartement bij zit voor wie dan ook.

Kijk snel of je in het woningaanbod van Huurstunt iets kunt vinden dat bij je past. Een woning in het centrum van Rotterdam bijvoorbeeld, die een betaalbare huur heeft en aan al je wensen voldoet.

Met een Premium Account kun je vervolgens met het contactformulier rechtstreeks een bericht sturen naar de verhuurder. Zo kun je op een woonadvertentie reageren en een afspraak maken voor een bezichtiging. Jouw nieuwe huurwoning vind je op Huurstunt.