Goedkoop huren steeds minder makkelijk

Goedkoop huren steeds minder makkelijk

14 november 2017

Laatste update: 09 oktober 2020

In veel grote steden is het te merken: de betaalbaarheid van woningen neemt af. Dit is te merken in steden als Londen en Berlijn, maar ook in Nederland, met name in Amsterdam en Rotterdam wordt goedkoop huren steeds lastiger. Zowel koopwoningen als huurwoningen lijken simpelweg niet meer te betalen voor 'de gewone burger’. Niet alleen huishoudens met een laag inkomen, maar zelfs huishoudens met een gemiddeld inkomen hebben het moeilijk als ze op zoek gaan naar een nieuwe woonruimte in een gewilde plaats. De vraag naar een betaalbare koop- of huurwoning is inmiddels groter dan het aanbod.

Veranderende huizenmarkt

Er zijn meerdere redenen waarom de huizenprijzen zo oplopen. Eén daarvan is dat veel gemeentes rijke investeerders willen aantrekken. Bestaande huurhuizen worden hierdoor gesloopt om plaats te maken voor woningen die meer geld opleveren. Zo zijn er voor huizenkopers minder betaalbare woningen beschikbaar. Wanneer er geen koopwoningen, maar huurwoningen worden gebouwd, ligt hier de focus op de vrije marktsector en dan specifiek op het middensegment in plaats van goedkopere huurwoningen. Deze huurwoningen worden verhuurd voor een huurprijs tussen de 711 en 1.000 euro. Voor veel mensen is deze huurprijs niet op te brengen.

Een andere reden dat betaalbare woningen verdwijnen is de verkoop van de sociale huurwoningen. Woningbouwverenigingen gaan steeds meer werken als commercieel bedrijf en niet meer als een echte vereniging. Door de huurwoningen te verkopen, ontvangen de woningbouwverenigingen een mooie zak met geld, maar ondertussen staan huurders op straat.

Hoge huurprijs

Verder is er uit onderzoek gebleken dat huurders gemiddeld gezien een derde deel van het inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Dit komt door de hoge huurprijs, energiekosten en lokale belastingen. Bij veel huurhuizen is het zo dat wanneer de woning mooi is opgeknapt, daarna de huurprijs omhoog schiet. De kosten moeten er toch weer uit. De huurders hebben dan wel een mooi huis, maar ervan kunnen genieten is lastig. Uit cijfers is dan ook gebleken dat de huurprijs van bijna twee op de drie huizen aansluit bij het inkomen van de huurders. Voor 15 procent is de huurprijs te hoog ten opzichte van het netto besteedbaar inkomen.

Meer lezen: Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning

De oplossing in Berlijn

In Berlijn zijn huurdersorganisaties samen met hulp van de lokale overheid in actie gekomen tegen de grote daling van betaalbare huurwoningen. Zo hebben huurders meer vrijheid gekregen om tegen een verhoging van de huurprijs in te gaan. Er zijn speciale zones in de stad gekomen waar verhuurders de huurprijs na een renovatie niet meer zomaar omhoog mogen gooien. Het doel hiervan is om de mogelijkheid te behouden voor iedereen om in Berlijn te wonen, of je nu veel of weinig geld te besteden hebt.

Het nadeel van deze nieuwe maatregel is dat verhuurders hierdoor gemakkelijker een woning laten verpauperen. De verhuurders krijgen immers toch niet meer geld als ze iets gaan doen aan de woning. Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn om de regels voor de vrije marktsector te verscherpen. Verpaupering moet per slot van rekening voorkomen worden, want stadsvernieuwing is een must, maar het streven naar duurzame woningen wordt ook steeds belangrijker.

Huurstunt helpt je op weg

De betaalbaarheid van woningen is nog een probleem in Nederland, maar hopelijk zal dit probleem snel worden aangepakt. Ondanks alles worden er op Huurstunt nog altijd woningen te huur aangeboden die geschikt zijn voor ieder budget, zelfs in grote steden als Amsterdam. Het aanbod wordt dagelijks vernieuwd, zodat er snel een geschikte betaalbare woning bij zit voor wie dan ook. Jouw nieuwe huurwoning vind je op Huurstunt.