Corona op de huizenmarkt: dit is het effect op de woningmarkt

Corona op de huizenmarkt: dit is het effect op de woningmarkt

16 april 2020

Laatste update: 19 april 2021

Een huis huren in Nederland is al niet eenvoudig voor woningzoekenden. Er is meer vraag dan aanbod en als je voorheen reageerde op een woning, viste je vaak achter het net. De woning was net verhuurd als jij je meldde of er werden inkomenseisen gesteld waar je met geen mogelijkheid aan kon voldoen. Nu is het de tijd van de coronacrisis en het effect van het virus op de huizenmarkt in Nederland is onzeker. Wordt het voor woningzoekenden een zegen of een vloek? Huurstunt verzamelt wat we tot nu toe weten.

Meer bezichtigingsaanvragen

Tegen alle verwachtingen in melden makelaars juist meer bezichtigingen aangevraagd door woningzoekenden die op zoek zijn naar een koopwoning. Mensen hebben op dit moment meer tijd, doordat er wordt aangestuurd op thuiswerken. Mensen maken hier graag gebruik van en gaan online op zoek naar een woning. Ze hopen dat ze juist nu meer kans maken, omdat mensen bang zijn voor het virus. Er worden veel berichten naar makelaars gestuurd voor een bezichtiging, maar makelaars merken ook dat mensen uiteindelijk toch terugkrabbelen uit angst voor het virus. Op dit moment wordt 1 op de 10 bezichtigingen geannuleerd, omdat mensen zelf klachten ervaren of omdat ze bang zijn om zelf ziek te worden. De kans is dat het percentage afzeggingen groter wordt, naar mate er meer mensen ziek worden in Nederland.

Naast de angst voor het virus zelf, heerst er nu ook veel onzekerheid bij mensen, omdat inkomens wegvallen door corona. Vooral mensen die werken als zzp’er of handelen in aandelen, weten niet goed waar ze aan toe zijn. Gelukkig kon de Nederlandse overheid een deel van die onzekerheid wegnemen door het gepresenteerde steunpakket van afgelopen woensdag. Dankzij dat steunpakket konden de inkomens van zzp’ers aangevuld worden tot het sociaal minimum. Mensen in loondienst kunnen hun salaris voor 90 procent door de overheid betaald krijgen, waardoor dit ook gewoon doorbetaald kan worden als het bedrijf op dit moment stil ligt.

Online bezichtigen door corona

Voor mensen die op zoek zijn naar een woning, zijn NVM-makelaars op zoek naar alternatieven voor het bezichtigen van woningen in tijden van corona. Zo zijn er al maatregelen dat er geen groepsbezichtigingen meer plaatsvinden en ook Open Huizen Dag is afgelast. De gebruikelijke bezichtigingen kunnen in principe doorgaan als er in de omgeving nog niet veel corona geconstateerd is, maar er moet per geval gekeken worden of dit kan. Wel wordt geadviseerd om de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen en allemaal 1,5 meter afstand te houden van elkaar, te hoesten in elleboogholtes en geen handen te schudden. Een goed alternatief is de digitale bezichtiging. In dat geval loopt de makelaar met een camera door het huis heen en kan de klant met een app inloggen. Zo kan er toch gekeken worden in een woning, zonder dat mensen er fysiek aanwezig hoeven te zijn.

Effect corona op economie

Ondanks dat makelaars innovatief omgaan met de coronacrisis, is dat geen garantie dat de markt niet instort. Dankzij de dalende beurzen, zien investeerders hun vermogen verdampen en veel winkeliers zitten op dit moment zonder inkomen. Als mensen het vertrouwen in de Nederlandse economie verliezen, dan gaan mensen ook minder snel op zoek naar een huurwoning en zal de vraag afnemen. Het grote voordeel hiervan voor de woningzoekenden is dat de prijzen dan ook kunnen gaan dalen. Vooral in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zou dit erg prettig zijn. De gemiddelde huurprijs is daar in de afgelopen jaren enorm gestegen en veel mensen vinden het lastig om een betaalbare huurwoning te vinden. Dankzij corona kan het maar zo zijn dat die mensen straks makkelijker aan een huurwoning komen. Zo heeft elk nadeel weer een voordeel.

Onzekere toekomst

De makelaars en verenigingen speculeren er allemaal op los, maar het is nog te vroeg om te zeggen wat corona precies gaat doen in Nederland. Naar verwachting is de piek nog lang niet bereikt en als het land volledig op slot gaat, dan kan dit ook de huizenverkoop en verhuur helemaal stil leggen. Huurstunt houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en wanneer nodig, zal dit artikel bijgewerkt worden met de nieuwste ontwikkelingen.

Update 16-04 

De huurprijzen lijken op dit moment minder snel te stijgen en sinds halverwege 2018 is het huurplafond is op veel plekken in zicht. Op dit moment worden er wel effecten verwacht door het nieuwe Coronavirus. Het is echter nog te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen. Naar verwachting zullen expats minder naar Nederland komen of zelfs weggaan. Hierdoor kunnen de huurprijzen lichtelijk dalen, omdat de huurwoningen dan weer aantrekkelijk gemaakt moeten worden voor de lokale bevolking. Expats zijn afhankelijk van werk in Nederland en op veel plekken ligt dat nu stil waardoor sommigen terugkeren naar hun eigen land en andere expats wegblijven. Naar verwachting gaat het hier wel om een tijdelijke daling en zal alles straks weer opkrabbelen naar het normale niveau.