Wat zijn de kosten voor het huren van een huis?

Wat zijn de kosten voor het huren van een huis?

13 oktober 2017

De prijzen van de huurwoningen verschillen natuurlijk per woning en per verhuurder. Wij zullen in deze blog de kosten gaan bespreken die je tegen kunt komen wanneer je particulier gaat huren. Een huurprijs is opgemaakt uit verschillende kosten die we hieronder eens nader zullen toelichten.

Kale Huurprijs

Dit is de huurprijs die je moet betalen zonder dat er ook maar iets extra's bij zit. Puur de huurprijs zelf. Deze prijs wordt berekend door te kijken naar verschillende factoren zoals; op soort woning, de locatie, de staat van het huis, hoeveel (buiten)ruimte heb je er en hoe groot is het huis. De huurprijs wordt berekend aan de hand van de Woningwaarderingsstelsel. Door middel van dit puntensysteem blijven de huurprijzen enigszins reëel. Doordat locatie ook een grote rol speelt komt het vaak voor dat woningen in de grote steden zoals Amsterdam duurder uitvallen dan bijvoorbeeld woningen in Zwolle of Groningen

Servicekosten

Servicekosten zijn eigenlijk alle kosten die bovenop de huurprijs van de woning komen. Denk hierbij aan schoonmaakkosten, tuinonderhoud, algemene verlichting, stoffering en meubilering e.d. In sommige (uitzonderlijke) gevallen komen hierin ook de kosten voor een huismeester in voor. Een huismeester is iemand die verantwoordelijk is voor de representatieve, veilige en ordelijke omgeving van een gebouw.

Borg

De Borg is een soort van garantstelling voor de verhuurder. De verhuurder krijgt meer zekerheid dat de huurder netjes en verantwoordelijk met de woning om zal gaan en netjes zijn huur zal betalen. Wanneer de huurder dit niet doet zal deze de borg ook niet terug krijgen bij het verlaten van de woning. Vaak bedraagt de borg 1 maand kale huur maar doordat er geen maximum is vast gesteld kan dit ook 3 keer de maandhuur zijn. Zorg er altijd voor dat je een factuur of kwitantie hiervan ontvangt zodat je de borg niet vergeet wanneer je jaren besluit de woning te verlaten.

Extra kosten

De eerder bovengenoemde kosten zijn de meest voorkomende kosten die je eigenlijk bij elke woning tegengaat komen. Maar met deze kosten ben je er nog niet. Hierna zul je ook nog de volgende kosten gaan tegenkomen:

  • Gas/Water/Elektra
  • Waterschap- en gemeentebelastingen
  • Verzekeringen
  • TV/Radio en Internet

Wil jij ook (particulier) huren en heb je nu een duidelijk beeld over de verschillende kosten die er bij het huren van een woning komen kijken? Bekijk dan snel al het aanbod dat Huurstunt.nl heeft om zo een geschikte woning, kamer of appartement te vinden die bij je past.