Zelfstandige woning

Een zelfstandige woning is een woning met eigen voorzieningen. Je hoeft je badkamer, keuken en woonkamer dus niet te delen met huisgenoten en hebt je eigen toegang.

Wel kan het zijn dat je de hal of portiek deelt met medebewoners. In dat geval is er sprake van een appartement. In dat geval heb je een eigen afgesloten deel van een pand en worden de andere delen bewoond door andere mensen die ieder ook hun eigen voorzieningen hebben. De soorten woningen die kunnen dienen als zelfstandige woningen zijn:

Huurbescherming 

Op het gebied van huurbescherming is het alleen bij hospitahuur anders geregeld. Bij deze woonvorm heb je 9 maanden geen huurbescherming en mag de huurbaas de huur zonder opgaaf van reden opzeggen. Na deze 9 maanden geldt wel de volledige huurbescherming.

Puntenstelsel

Ook de bepaling van de huurprijs is verschillende geregeld. Zo moet de huurprijs kamers altijd aan de hand van het puntenstelsel bepaald worden. Hier zijn geen uitzonderingen voor. Bij zelfstandige huurwoningen is dit niet altijd het geval. Als de huurprijs bij aanvang van het huurcontract hoger dan de liberalisatiegrens, dan staat de verhuurder vrij om de huurprijs naar eigen inzicht te verhogen. Hier zijn geen maxima aan verbonden.


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een zelfstandige en onzelfstandige woning

Als je een onzelfstandige woning huurt, is dit in veel gevallen een studentenkamer of een hospitakamer. In beide gevallen heb je enkel een kamer in een huis en deel je de overige voorzieningen, zoals een keuken, badkamer en voordeur met de eigenaar en/of huisgenoten. Dit is al een groot verschil op zich, maar ook op het gebied van wet- en regelgeving is er een hoop verschillend. Zo heb je als huurder van een onzelfstandige woning nooit recht op huurtoeslag. Als je dus een toeslag wil om te wonen in een huis, zul je op zoek moeten gaan naar een zelfstandige woning.

Is een koopwoning een zelfstandige woning?

Een koopwoning kan zowel een zelfstandige woning als een niet-zelfstandige woning zijn. Het begrip "koopwoning" verwijst naar het eigendomsaspect van de woning, wat betekent dat de woning gekocht is en eigendom is van de bewoner of eigenaren, in tegenstelling tot een huurwoning die gehuurd wordt.

Niet-zelfstandige woningen zijn daarentegen onderdelen van een groter gebouw of complex waarbij bepaalde voorzieningen zoals keuken, badkamer en/of toilet met andere bewoners gedeeld moeten worden. Deze vorm komt minder vaak voor bij koopwoningen, maar het is mogelijk, bijvoorbeeld in het geval van sommige appartementencomplexen of studentenhuisvesting.