GWL

GWL is de verzamelnaam van gas, water en licht. Dit is een onderdeel van de nutsvoorzieningen van een huurwoning. Elke bewoner van ieder huis heeft deze voorzieningen nodig en het is dus wel van belang dat je goed kijkt hoe dit bij jou geregeld is.

Huren inclusief GWL

In veruit de meeste gevallen verhuurt de verhuurder de woning inclusief gas, water en licht. In dat geval zul je aan het eind van het jaar een eindafrekening krijgen met daarop de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Wil je leren hoe je meer energie kan besparen? Bekijk dan eens deze tips!

Wat betekent GWL bij het huren van een woning?

De afspraken omtrent het huren inclusief GWL dienen vastgelegd te worden in het huurcontract. Deze kosten worden vaak onder de noemer ‘servicekosten’ vermeld, maar het is wel van belang dat je weet wat je waarvoor kwijt bent. Dit is vooral ook van belang als je recht hebt om gebruik te maken van huurtoeslag.

Zelf een energieleverancier kiezen

Mocht jouw verhuurder de GWL-kosten niet dragen, dan zul je zelf een energieleverancier moeten kiezen. Zorg ervoor dat je dit tijdig weet, zodat je niet afgesloten wordt door de netbeheerder. Het verstandigste is dan ook om voorafgaand aan het tekenen van het huurcontract met je huurbaas te overleggen hoe jullie de GWL regelen.

Voorbeeld GWL

Stel je voor dat je net bent verhuisd naar een nieuw appartement. Om de GWL-voorzieningen aan te vragen, moet je contact opnemen met de betreffende nutsbedrijven. Voor gas gebruik je waarschijnlijk voor koken en verwarming, water voor sanitaire voorzieningen en drinkwater, en elektriciteit voor verlichting en apparaten. Het is van belang om verstandig om te gaan met deze voorzieningen om kosten te beheersen en milieuvriendelijk te zijn. GWL-kosten maken meestal deel uit van je maandelijkse uitgaven en kunnen variëren op basis van je verbruik. Door bewust om te gaan met GWL, kun je zowel je financiën als het milieu positief beïnvloeden.

GWL huren hospita

Als je een kamer huurt in een woonhuis of een huis deelt met meerdere huisgenoten, kan het zijn dat de energierekening gedeeld wordt door het aantal bewoners.

Er wordt dan gekeken naar wat waarschijnlijk jouw deel is en het voorschot wordt daarmee dan verrekend. Uiteraard is het ook hierbij van belang dat de verhuurder laat zien waar het bedrag op gebaseerd is. Als blijkt dat jij te veel betaald hebt, dien je dit bedrag terug te krijgen. Een verhoging van de kosten kan alleen als echt blijkt dat jij te veel energie verbruikt hebt.